Начало / Интервюта / Д-р Фредерик Салдман: Смятам, че всяка смърт преди 120 навършени години е преждевременна

Д-р Фредерик Салдман: Смятам, че всяка смърт преди 120 навършени години е преждевременна

Д-р Фредерик Салдман, световноизвестен специалист в областта на кардиологията, нутриционизма и хармоничния начин на живот, пристига в България на 24 март. Същият ден от 19 ч в столичната книжарница „Хеликон-България“ (бул. „Цар Освободител“ 4) той ще изнесе уникална безплатна лекция на тема „Как да живеем без болести“, която ще бъде излъчена по френската национална телевизия. 

Д-р Салдман има в актива си няколко световни бестселъра, а изявленията му се следят от медиите. Мотивирани от ежедневната му практика, неговите наблюдения, описани в книги като „Измий ръцете си!“ и „Най-доброто лекарство сте вие!“, са обект на разгорещени дискусии. Едва ли обаче някой може да оспори твърдението, че като въздействаме върху причината за заболяването, а не върху нейните последствия, намаляваме вероятността за рецидиви и издигаме надеждна преграда срещу болестите. Д-р Салдман даде интервю специално за читателите на lira.bg.

–––––

Има океан от книги със здравни съвети, какво ново добавяте вие към него?

–          Разликата е, че в книгата „Най-доброто лекарство сте вие” принципът е следният: човешкото същество разполага с изключително могъщи средства за самолечение, достатъчно е да ги опознаем, за да ги задействаме и да се възползваме от тях, за да се предпазим от многобройните болести и често за да се излекуваме.

Коя е Марин, на която сте посветили книгата?

–          Дъщеря ми.

Съветите ви действат ли при хора, които вече са изгубили здравето си – например прекарали инсулт или с диагноза рак ІІІ или ІV стадий?

–          Да, могат. С възрастта имунитетът намалява. Имунитетът ни позволява да се предпазим от инфекциите, от рака и от повечето болести. Много от съветите в тази книга целят за засилят системите за естествена защита на организма.

Как може един отчаян човек да бъде накаран да мисли позитивно и да се измъкне от наближаващата смърт?

–          Трябва да се концентрираме върху позитивното и върху проблясващата светлина, а не върху тъмнината.

Не се ли надценява прекалено вегетарианското и т.нар. био хранене – та Стив Джоб например ги спазваше маниакално, а почина от рак?

–          Консумирането на много зеленчуци е отлично за здравето. Колкото до биохраните, те също заслужават внимание, защото в тях има по-малко пестициди, стига да са отглеждани по правилата.

Как е възможно изобщо здравословното хранене в съвременния град в наши дни, когато всички продукти в магазина са с хормони, консерванти и пестициди?

–          В книгата давам много съвети, за да науча хората да се хранят здравословно при всички обстоятелства, включително с това, което им е под ръка. Ако си обелите една ябълка, се отървавате от 90% от пестицидите.

Какво е мнението ви за стреса като основен отключващ фактор на повечето заболявания на организма? Смятате ли за доказано, че той е сред най-силните фактори за рака например?

–          Откритието, направено през 2009, за теломерите, които са малки маншончета в края на хромозомите ни и колкото са по-дълги, толкова по-дълго живеем в добро здраве, показа, че стресът е главният фактор за скъсяването на теломерите, от който зависи продължителността на живота ни. Не, няма пряка връзка между рака и стреса и между стреса и сърдечно-съдовите болести.

Фармацията сякаш изостава от човешките болести, защо например няма ваксини срещу херпес, акне, рак?

–          Понякога има вируси, които са изключително нестабилни и които имат толкова форми, че при тяхната нестабилност е невъзможно да се произведе ефикасна ваксина.

Вярвате ли в ефекта от хомеопатията?

–          Хомеопатията дава ефект чрез ефекта плацебо, но няма изследване, което да показва, че тя е ефикасна извън този ефект.

Напоследък в световен мащаб са появяват сериозни заразни болести. Какво ви е мнението за конспиративните теории, които посочват, че фармацевтичните гиганти сами инспирират тези вируси, за да си продават лекарствата?

–          Няма такова нещо, инфекциозните болести се обяснява с факта, че с възрастта имунитетът намалява, затова сме по-чувствителни към инфекциите, когато сме възрастни. Напротив, при някои болести като СПИН или когато пациентите са подложени на химиотерапия, те са по-чувствителни към инфекциите. Освен това поради въздушния транспорт сега вирусите пътуват по четирите краища на света.

Може ли да се каже, че книгата вие е универсална  рецепта за здраве?

–          Да, смятам, че всяка смърт преди 120 навършени години е преждевременна смърт и тази книга дава ефикасни съвети, за да живеем много дълго в добро здраве.

 Интервюто взе Румен Василев със съдействието на издателство „Колибри“

Свързани заглавия

Фредерик Салдман ще представи книгата си „Най-доброто лекарство сте вие!“ в „Хеликон-България“

Пътеводителят за доброто здраве „Най-доброто лекарство сте вие!“ излезе и у нас

„Най-доброто лекарство сте вие!“ тук

Прочетете още

unnamed

Петър Стоянович: „Галеници сме на битие, което все по-малко оплождаме с духовност“

Безмилостната ирония е противоотрова срещу героизацията, казва още той Спомените на проф. Петър Стоянович са …