Начало / България / Стефан Цанев ще гостува на Народна библиотека „Иван Вазов“

Стефан Цанев ще гостува на Народна библиотека „Иван Вазов“

Среща разговор със Стефан Цанев  ще се проведе на 23 март, понеделник,  от 17,30 ч в Конферентна зала на Народна библиотека „Иван Вазов“ (Пловдив). Специален гост ще бъде и Доротея Тончева, съпруга на писателя. Според класация на библиотеката Стефан Цанев е най-четеният български автор през 2014 г. Срещата се организира със съдействието на издателство „Жанет 45“.

Името на Цанев е записано в краткия списък на живите класици на нашата литература. Три поколения българи, съвременници на три епохи го четат, гледат на театралната сцена или слушат авторските му рецитали.

Стефан Цанев е роден през 1936 г в с. Червена вода, Русенско. Завършил е журналистика в СУ „Климент Охридски“ и драматургия в Москoвски  киноинститут.  Кореспондент на вестник „Народна младеж“ в Родопите и в Перник. Работил е като редактор в Студия за игрални филми , драматург в Държавен сатиричен театър,  в Театър 199 и Театъра на окръзите, в Театър „София“, в Драматичен театър в Пловдив. Автор е на стихове, драми, публицистика и проза, както и на стихове и пиеси за деца. Негови стихове са превеждани на всички европейски езици,а също и на китайски, монголски, арабски и иврит, а пиесите му („Последната нощ на Сократ“, „Другата смърт на Жанна д`Арк“) са играни в Париж, Гренобъл, Бордо, Атина, Монреал, Петербург, Лайпциг, Висбаден, Варшава, Краков, Прага, Гьотеборг (Швеция), Будапеща, Киев, Москва, Питсбърг (САЩ), Вилнюс, Братислава, Никозия, Букурещ, Гюргево, Хага, Измир, Истанбул и др

Има години в които негови стихосбирки са забранени за печат, драми свалени от сцена, уволнение от  работа, екстрадиране от София и изпращане в Пловдив. Той е Герой преди и след Рождеството на демокрацията.

Свързани заглавия

Стефан Цанев: България е в посткомунистическа агония, трябва да се промени конституцията

Стефан Цанев с литературната награда „Стоян Михайловски”
Стефан Цанев: Обезверен съм
Стефан Цанев: Аз съм от рода на книгоядите, чета самозабвенно

Книгите на Стефан Цанев тук

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …