На фокус
Начало / Свят / Чеченски писател обвини Джеймс Камерън в плагиатство

Чеченски писател обвини Джеймс Камерън в плагиатство

Чеченският писател Руслан Закирев е завел дело срещу известния режисьор Джеймс Камерън за плагиатство, съобщи cinemablend.com. Закриев твърди, че много от сцените в най-успешния финансово филм на Камерън, „Аватар“, са откраднати от неговия роман „Секретное оружие“, пубрикуван през 2002 г. Чеченският автор иска 1 млрд. долара от режисьора.

„Аватар“ дебютира в киносалоните през 2009 г. и де факто стартира 3D формата в излъчването на пълнометражни игрални филми. До момента прожекцията е донесла около 3 млрд. долара приходи в боксофиса. Закирев е на мнение, че 1 млрд. принадлежат на него.

„Камерън трябва да ми плати 1 млрд. долара от приходите, които филмът е донесъл. Аз искам да основа филмово студио и също да правя филми“, казва чеченският писател.

Подобни дела срещу успешни филми или книги не са новост и те изключително рядко се развиват в полза на ищеца. Делото обаче е възможност без риск и с потенциал за огромна печалба за Руслан Закирев. След като стана ясно, че продължения на „Аватар“ ще бъдат пуснати в кината през 2017, 2018 и 2019 г., изглежда момента за дело срещу Камерън е идеален.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Shin_Kyung_sook

Носителка на азиатския „Букър“ е замесена в скандал с плагиатство

Южнокорейската писателка Кюнг-сук Шин, носителка на наградата „Man Asian Literary Prize“, по-известна като азиатския „Букър“, …