Начало / Свят / Бразилска авторка е най-крадливата в света

Бразилска авторка е най-крадливата в света

Кристиан Серуя пълнела книгите си с цитати от други писатели

Dzxk0Y_WkAcpt_4

Рядко срещано и скандално плагиатство – така определят случая и нейните колеги, но също и много читатели. За необичайните прилики първо сигнализирали почитатели на Кортни Милан. После кълбото взело да се разплита и се обадили и други гласове. Според проучванията до момента бразилката е преписвала от общо 41 автори и 93 техни книги.

Сред най-ощетените е Нора Робъртс. Мащабите на кражбата са огромни, пише в блога си майсторката на романтични бестселъри.

Серуя обаче е черпила материал за книгите си и от редица други писатели – например Бела Андре, Лорета Чейс, Теса Деър или пък Лин Греъм.

В изявление за „Гардиън“ тя се опитва да изтрие петното върху себе си, заявявайки, че сама е юрист и трудно може да си представи, че ще открадне нещо чуждо. Споделя още как е писала част от книгите си онлайн в сътрудничество с мистериозен непознат писател, който е изтрил профилите си след избухването на скандала.

Така или иначе обаче Нора Робъртс се очертава безпощадна. Ако крадете книгите ми, ще си платите, заявява 68-годишната писателка пред Ню Йорк Таймс. Обезщетението, което тя иска, се равнява на 3000 пъти продажната цена на шест от книгите на Серуя. Много други писатели нямат средства, за да се борят – продължава Робъртс, – но аз разполагам с пари и ще стигна докрай!“

Сравнявайки пасажи от проблемните книги, критиците също признават, че бразилската писателка сглобява творбите си с фрази почти идентични на тези от книгите на ощетените. Най-ярко това се вижда, като се разтворят едновременно The Duchess War – „Войната на дукесата“, от Милан и Royal Love, или „Кралска любов“, на бразилката. Приликите между двете принуди Кристиан Серуя да изтегли от книжарниците своето заглавие.

Lira.bg по материали от For Reading Addicts

Прочетете още

_dInphQR92o

„1984“ е най-крадената книга в руски книжарници през 2023 г.

Интересът към утопичния роман е необичаен Веригата Читай-город изнесе любопитни данни, според които класическата книга …