Начало / Свят / Роберто Савиано отрече да е плагиатствал при написването на „НулаНулаНула“

Роберто Савиано отрече да е плагиатствал при написването на „НулаНулаНула“

Италианският писател Роберто Савиано отхвърли обвиненията в плагиатство, свързани с последната му книга, „НулаНулаНула”, съобщи „Гардиън”. Тя беше публикувана на английски език по-рано тази година и разкрива механизмите на работа и мащаба на световния наркопазар. Журналистът от „Daily Beast” Майкъл Мойнихан обаче твърди, че Савиано е преразказал работата на други разследващи журналисти, а някои от източниците и описаните събития са измислени.

В своя статия Мойнихан сравнява пасажи от „НулаНулаНула” с текстове от „Уикипедия”, както и от вестниците „Лос Анджелис Таймс” и „Санкт Петербург Таймс”. Журналистът е на мнение, че интервютата, цитирани от италианския автор, са измислени. Верните пасажи пък били взети от материали на по-малко известни журналисти. „НулаНулаНула” е, според Мойнихан, „шокиращо лъжлива книга”.

Савиано напълно отрече тези обвинения.Той отговори:

„Нито един от героите, които срещате в „НулаНулаНула”, не е измислен. Всеки един от тях, от първия до последния, са реални. Аз не съм журналист или репортер, а писател, който пише за действителни събития. Книгата ми може да се нарече нехудожествен роман. Бъдещите й издания дори няма да бъдат с включени източници. Да, книгата е в нехудожествения жанр, но е преди всичко роман. Защо да посочвам източници за роман? Завистта идва тогава, когато има яснота. Съжалявам моите критици, включително американските. Методът ми е хроника, а резултата от него – литература. Читателят получава роман, в който всичко се е случило наистина.”

Роберто Савиано живее под полицейска закрила от 2006 г., след излизането на книгата му „Гомор: Лице в лице с Камората”, която е посветена на неаполитанската мафия. Писателят е носител на награда „ПЕН/Пинтър” за автор на куража, която му беше връчена през 2011 г.

Свързани заглавия
Роберто Савиано: Домът ми е в чантата с книги

Италия си има мафия. В България мафията си има държава (книги за организираната престъпност)
Роберто Савиано: Рядко минава ден без някой да обяви смъртта ми
„НулаНулаНула“ от Роберто Савиано (анотация)
Роберто Савиано съжалява, че е написал книга за мафията
Роберто Савиано разкрива света на наркокапитализма в новата си книга
Роберто Савиано и Лидия Качо с наградата „Улоф Палме“ за 2011 г.
Роберто Савиано спечели награда за най-смел автор

Книгите на Савиано тук

Прочетете още

1_EvLEAWKXWP8EpGNiKTW_cA

Бразилска авторка е най-крадливата в света

Кристиан Серуя пълнела книгите си с цитати от други писатели Рядко срещано и скандално плагиатство …