Начало / Критика / Джоана Тролъп: Литературните фестивали предпочитат знаменитостите пред писателите

Джоана Тролъп: Литературните фестивали предпочитат знаменитостите пред писателите

Известната писателка Джоана Тролъп обвини литературните фестивали, главно в Обединеното кралство, че поставят знаменитостите преди писателите, съобщи „Индипендънт“. Според нея събитията са се комерсиализирали прекалено много и организаторите плащат големи хонорари на популярни актьори, политици или музиканти, а пренебрегват талантливи автори, които имат нужда от финансова подкрепа и публичност.

Тролъп говори на събитието в Дубай „Emirates Airline Literature Festival“. Тя коментира:

„Разбирам, че фестивалите трябва да се адаптират, за да оцеляват, но нещата отиват прекалено далеч. Те са засмукани от голямата прахосмукачка на консумеризма. Приоритет на тези фестивали трябва да бъдат читателите и четенето. Постетителите трябва да се обогатяват литературно. Културата на знаменитостите залива и литературните събития. Често съм разпитвана повече за обувките или роклята, които нося, вместо за последната ми книга.

Някои фестивали са малки и трябва да направят всичко възможно, за да продължат да съществуват. Други обаче са огромни, спонсорирани от международни компании. Те претендират, че се отнасят към всички автори еднакво, но са готови да извадят големи хонорари за представяне на автобиографии на музиканти, актьори или бивши политици, като оставят талантливите писатели на заден план. Дори има случаи, когато от авторите се изисква да си платят, за да бъдат презентирани, което е абсурдно. Начинаещите автори се нуждаят от пари повече, отколкото звездите от Америка.“

Тролъп беше подкрепена от Джоан Харис, написала бестселъра „Шоколад“. Джеймс Рънси, бивш ръководител на литературните мероприятия, провеждани на известния културен център „Саутбанк“ в Лондон, заяви, че фестивалите се опитват да балансират между литературното и комерсиалното, но често залагат на известни личности, защото се страхуват, че няма да привлекат достатъчно посетители в противен случай.

Питър Флорънс, директор на фестивала „Хей“ в Уелс, защити фестивалите.

„Повечето фестивали представят на читателите заглавия от всички жанрове, които се публикуват във Великобритания. Ние винаги сме канили както писатели и поети, така и учени, комедианти и музиканти. Не е е вярно, че приоритизираме само знаменитостите. Миналата година най-популярните личности бяха Тони Морисън, Майкъл Морпурго и Карл Уве Кнаусгор, а през 2015 събитието ще оглавяват Казуо Ишигуро, Викрам Сет и Хелън Макдоналд“, сподели той.

Джоана Тролъп е британска писателка, родена пред 1943 г. Тя е носителка на Орден на британската империя. Пише исторически, романтични и други романи. По-известни нейни книги са „Parson Harding’s Daughter”, „A Village Affair”, „Other People’s Children”, „The Soldier’s Wife” и др.

Свързани заглавия
Джоана Тролъп: Децата се нуждаят от класики, не от фентъзи

Прочетете още

Read-Posters-mosaic-1024x778

Любима книга избират знаменитостите

Известни лица се снимат в подкрепа на четенето READ, както се казва инициативата на Американската …