Начало / Любопитно / Учителите като герои в книги

Учителите като герои в книги

Те са обичани, понякога неразбрани, често охулвани, но никоя литература и ничии живот не може без тях.

234417_b

Избираме три от морето заглавия, в които главните герои са учители.

„Елизабет Финч“ – великолепна творба от британския писател Джулан Барнс, която може да се чете като класически роман и философско есе едновременно. Книгата описва подобни отношения – сърдечно и все пак дистанцирано приятелство между преподователката по „Култура и цивилизация“ Елизабет Финч и неин студент. Дамата учи зрели хора, с желанието да ги провокира да мислят! Методите ù са странни, направо сократовски – пълни с противоречия, с непримирение към поднесения материал, с оглеждане на всички възможни, дори взаимно изключващи се гледни точки. Когато умира, тя завещава своите тетрадки и богатата си библиотека на объркания ученик, но се оказва, че го е направила с цел, която запълва и пренарежда целия му по-нататъшен живот.

–––––––––-

„Проверка по име“ – трогателен, изпипан до съвършенство роман от италианския писател и преподавател Алесандро д’Авения. 235378_bКнига, която е родена за сцена или за тиха медитация над страниците й. Наричат я политико-социална алегория и история на образованието, но тя е просто разтърсващ разказ за сляп учител, който се опитва да озапти клас от най-дивите и отритнати ученици, буквално гето. Сред тях има рапър от приемно семейство, изоставена дъщеря, амбициозен боксьор, който мечтае да стане Роки, и.т.н… Като мисионер, бавно и търплевиво, скрит зад слънчевите си очила, този 45-годишен незрящ учител се стреми да види света през очите на младите хора, които на свой ред искат да го побъркат. Така се ражда идеята за поименната им проверка. Тя не просто изправя всеки ученик, щом учителят го извика, но и вади на светло, нарича с истинските им имена недостатъците и най-вече добродетелите, които всяко дете носи.

––––––––––-

235488_b„Тясна врата“ – последният бестселър от авторката на „Шоколад“ Джоан Харис. Твърде реалистичен роман за противоборството между двама учители. Те се сблъскват в мъжка гимназия, в която не стига, че вече ще учат и момичета, а и за директорка е назначена жена. Книгата се явява трета част на „Джентълмени и играчи“ и „Различен клас“, но може да се чете самостоятелно. От предишните книги тук присъства старият учител по латински Рой Стрейтли и един….труп, който намират самите ученици за ужас на даскала и имиджа на училището. После романът се разгръща в мистична приказка, пълна с приключения в духа на Шехерезада, всеки учител разказва преживелици от миналото. Читателят буквално се разтваря в майсторството на Джоан Харис, спокоен, че писателката е бивша учителка и знае как да събере и помири гледните точки на толкова различни персонажи.

Людмила Еленкова

Прочетете още

738px-Mark_Twain_seated

Стая с книга

Често си говорим за литературата като за магия, все едно шедьоврите й се появяват без …