Начало / Свят / Замъкът „Монте Кристо“ е пред разпад, необходими са 1 млн. евро за спасяването му

Замъкът „Монте Кристо“ е пред разпад, необходими са 1 млн. евро за спасяването му

Един милион евро са необходими за спасяването на замъка „Монте Кристо“, който е бил притежание на Александър Дюма, съобщи ibtimes.co.uk. Сградата, която е  на 3 етажа, вече е осеяна със следи от влага и пукнатини. Това означава, че тя съвсем скоро може да се разруши. За момента са събрани едва 1 900 евро.

Ренесансовият замък се намира на 20 километра от Париж. Дюма го купува още незавършен през 1844 г. с приходите от приключенския бестселър „Тримата мускетари“. Романистът го кръщава на друга своя книга – „Граф Монте Кристо“. Авторът обаче, известен бохем, пропилява богатството си и е принуден да продаде замъка през 1848 г. и за да избяга от кредиторите отива в Белгия.

Замъкът „Монте Кристо“ е използван след това за училище, но е изоставен през първата половина на ХХ век. През 1969 г. бизнесмен иска да го превърне в кооперация с апартаменти, но проекта му се проваля. За последно сградата е реставрирана преди 20 години, твърди нейният управител Фредерик Лурол. Засега обаче спасяването на замъка изглежда мираж.

„За съжаление замъкът „Монте Кристо“ е подценяван като историческа забележителност. За част от културното наследство на страната са само някои стаи, но не и цялата собственост. Странно е, но така стоят нещата. Ще получим държавно финансиране, но пак се налага да съберем повече от половината средства сами“, коментира Лурол.

Свързани заглавия
„Граф Монте Кристо“ от Александър Дюма-баща (откъс)
Александър Дюма-баща: Мошениците са за предпочитане пред слабоумните, защото понякога си взимат почивка

Книги от Александър Дюма тук

Прочетете още

SJ08

Майн Рид ухае на детство

Отбелязваме с почит годишнината на един от книжните тигри едно време ВСЯКО ХЛАПЕ ОБОЖАВАШЕ МАЙН …