Начало / Критика / „Нелската кула“ – да умреш в името на страстта

„Нелската кула“ – да умреш в името на страстта

Част от крепостна стена на брега на Сена, това място влиза в полезрението на литературата

MonuNesle

Да, Нелската кула съществува и за разлика от онази в приказката на Братя Грим, в която била затворена Рапунцел, тук през 14 в. се вихрела Жана Бургундска, съпруга на крал Филип V. Висока 25 м. и широка 10 м. Нелската кула е свързана с наказателно дело за прелюбодеяние и държавна измяна, описано от Морис Дрюон в романа „Железният крал“ – първи том на историческата сага „Прокълнатите крале“. Преди него, през 1832 г. фаталното архитектурно чудо става тема на едноименната пиеса на Александър Дюма. Двайсети век също поема пикантната страна на събитията, превръщайки ги във филм от 1954 г.

Какво реално се е случило в Нелската кула? Всяка вечер кралица Маргарет Бургундска и двете ù сестри организирали оргии, на които канели красиви благородници. Младите мъже били докарвани със завързани очи и след бурна любовна нощ ги убивали, а труповете им хвърляли в Сена, защото кралицата се страхувала мъжът ù да не разбере за нейните приключения. Един от любовниците обаче успял да избяга и тайните на прелюбодейката бавно започнали да изплуват….

Днес можем да отворим пиесата на Александър Дюма, да затворим очи и тръпнещи да си представим как думите на класика отекват в тази драматична история за предателство, възмездие и любов, в борба за власт и… страст. Защото същността на хората не се е променила много във вековете. Само средствата, с които изразяваме чувствата си да не са така жестоки…

242007_b

Людмила Еленкова

Прочетете още

Nouvel album d'Astérix, Astérix et l'iris blanc
banniere

Astérix Obélix - Idéfix / 2023 Les éditions Albert René / Goscinny - Uderzo

Астерикс и Обеликс се завърнаха с ново приключение

Легендарното дуо има обаче нов автор 40-ата книжка от любимата поредица бележи началото на голяма …