На фокус
Начало / Свят / Чернокожият Д’Артанян предизвика критики и смях

Чернокожият Д’Артанян предизвика критики и смях

Новата екранизация на „Тримата мускетари“ ще се появи на 16 март 2023 г.

179843

Британският филм стана известен с това, че ролята на прочутия мускетар ще се изпълнява от чернокож актьор. Режисьорът Бил Томас избра за целта Малачи Пулар-Лачман. Трейлърът на филма предизвика и весела дискусия.

Очаквам с нетърпение филм за Нелсън Мандела с Мат Деймън в главната роля”, пише потребител. Мисълта му продължава и друг: „Ще ме зарадва филм за живота на Мартин Лутър Кинг, като ролята му ще изпълнява Мел Гибсън.” И още едно закачливо подмятане от форума: „А накрая Д’Артанян и кардиналът ще се оженят ли?

Стремежът за възможно най-балансирано и коректно съдържание вече се превърна веднъж в бананова кора за британските кинопродуценти. Преди две години на екран излезе сериал, посветен на една от най-известните кралици в английската история – Ан Болейн. Нейната роля обаче се изпълняваше от чернокожата Джоди Търнър-Смит. Въпреки че играта на актрисата впечатляваше, сериалът се провали с гръм и трясък, като до днес държи рекорди за най-нисък зрителски рейтинг.

Самият Александър Дюма не разглежда по никакъв начин расови въпроси в „Тримата мускетари“. Въпреки това те се отпечатват индиректно върху творчеството му, тъй като във вените му тече и „черна“ кръв, наследена от неговата баба.

alexandre_dumas_1762-1806

Проблеми с цвета на кожата според запазените документи е имал бащата на писателя – прозвището му било Черния дявол

Проблеми с цвета на кожата според запазените документи е имал обаче баща му. Затова се смята, че неравенството и несправедливостта, отмъщението и разплатата, за които се говори толкова често в книгите му, са реакция и на преживените от семейството му неправди.

Бащата на Дюма се ражда на територията на днешно Хаити – в резултат от отношенията между офицер от френската армия и робиня, която той си набавил за „изгодна цена“. Живеят заедно няколко години, като на бял свят идват и няколко деца.

Когато обаче решава да се върне във Франция, офицерът продава жена си и своите деца – сина си Томас-Александър спазарил за 800 ливри и той станал собственост на офицер, когото и придружава до Франция през 1776 г. Тогава баща му го откупува обратно.

Макар и свободен, Томас-Александър бил на дъното на френската йерархия. Отличил се с голяма храброст в армията и оттам му останало прозвището Черния дявол. Накрая стигнал до позицията на бригаден генерал. После обаче попада в италиански затвор, а французите изобщо не бързат да го освободят.

Малкият Александър е едва на четири, когато баща му си отива изтормозен от света. Става популярен писател, но самият той нерядко се превръща в обект на подигравки и обиди заради произхода си. В съзнанието му обаче се запазва представата за неговия баща-герой – и логично, такъв образ се отпечатва на много места в книгите на писателя.

Въпреки произхода си Александър Дюма се превръща в най-големия писател на своето време. „Баща ми е със смесена кръв, прадядо ми е маймуна. Виждате ли, моят род започва там, където свършва вашият”, обръща се веднъж към свой противник. Хубаво е да си го припомним, ако сега ни е смешен… черният Д’Артанян.

1628_dumas

Въпреки произхода си Александър Дюма се превръща в най-големия писател на своето време. И сигурно би приветствал „черен“ Д’Артанян днес

Информация, снимки и илюстрации: Wordsworth EditionsSignature Entertainment и G.cz

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

triffids

Денят на трифидите отново настъпва

Култова фантастика за човекоядни растения пак ще бъде екранизирана „Амазон Студиос“ обявиха плановете си да създадат …