Начало / Свят / Чернокожият Д’Артанян предизвика критики и смях

Чернокожият Д’Артанян предизвика критики и смях

Новата екранизация на „Тримата мускетари“ ще се появи на 16 март 2023 г.

179843

Британският филм стана известен с това, че ролята на прочутия мускетар ще се изпълнява от чернокож актьор. Режисьорът Бил Томас избра за целта Малачи Пулар-Лачман. Трейлърът на филма предизвика и весела дискусия.

Очаквам с нетърпение филм за Нелсън Мандела с Мат Деймън в главната роля”, пише потребител. Мисълта му продължава и друг: „Ще ме зарадва филм за живота на Мартин Лутър Кинг, като ролята му ще изпълнява Мел Гибсън.” И още едно закачливо подмятане от форума: „А накрая Д’Артанян и кардиналът ще се оженят ли?

Стремежът за възможно най-балансирано и коректно съдържание вече се превърна веднъж в бананова кора за британските кинопродуценти. Преди две години на екран излезе сериал, посветен на една от най-известните кралици в английската история – Ан Болейн. Нейната роля обаче се изпълняваше от чернокожата Джоди Търнър-Смит. Въпреки че играта на актрисата впечатляваше, сериалът се провали с гръм и трясък, като до днес държи рекорди за най-нисък зрителски рейтинг.

Самият Александър Дюма не разглежда по никакъв начин расови въпроси в „Тримата мускетари“. Въпреки това те се отпечатват индиректно върху творчеството му, тъй като във вените му тече и „черна“ кръв, наследена от неговата баба.

alexandre_dumas_1762-1806

Проблеми с цвета на кожата според запазените документи е имал бащата на писателя – прозвището му било Черния дявол

Проблеми с цвета на кожата според запазените документи е имал обаче баща му. Затова се смята, че неравенството и несправедливостта, отмъщението и разплатата, за които се говори толкова често в книгите му, са реакция и на преживените от семейството му неправди.

Бащата на Дюма се ражда на територията на днешно Хаити – в резултат от отношенията между офицер от френската армия и робиня, която той си набавил за „изгодна цена“. Живеят заедно няколко години, като на бял свят идват и няколко деца.

Когато обаче решава да се върне във Франция, офицерът продава жена си и своите деца – сина си Томас-Александър спазарил за 800 ливри и той станал собственост на офицер, когото и придружава до Франция през 1776 г. Тогава баща му го откупува обратно.

Макар и свободен, Томас-Александър бил на дъното на френската йерархия. Отличил се с голяма храброст в армията и оттам му останало прозвището Черния дявол. Накрая стигнал до позицията на бригаден генерал. После обаче попада в италиански затвор, а французите изобщо не бързат да го освободят.

Малкият Александър е едва на четири, когато баща му си отива изтормозен от света. Става популярен писател, но самият той нерядко се превръща в обект на подигравки и обиди заради произхода си. В съзнанието му обаче се запазва представата за неговия баща-герой – и логично, такъв образ се отпечатва на много места в книгите на писателя.

Въпреки произхода си Александър Дюма се превръща в най-големия писател на своето време. „Баща ми е със смесена кръв, прадядо ми е маймуна. Виждате ли, моят род започва там, където свършва вашият”, обръща се веднъж към свой противник. Хубаво е да си го припомним, ако сега ни е смешен… черният Д’Артанян.

1628_dumas

Въпреки произхода си Александър Дюма се превръща в най-големия писател на своето време. И сигурно би приветствал „черен“ Д’Артанян днес

Информация, снимки и илюстрации: Wordsworth EditionsSignature Entertainment и G.cz

Прочетете още

429680545_1097910648270786_5463879283356387073_n

Денят на приказката е – разтворете любима история

Празниците днес са цял рояк   Посрещаме пролетта на 20 март – тя настъпи всъщност …