Начало / Любопитно / Известните библиотекари – Джакомо Казанова

Известните библиотекари – Джакомо Казанова

Големият любовник намира покой край книгите

1024px-Giacomo_Casanova_by_Anton_Raphael_Mengs-768x647

Джакомо Казанова без съмнение е една от най-популярните фигури на 18. век. По-малко известен обаче е фактът, че бонвиванът приключва земния си път именно като библиотекар.

Спокойствието сред книгите позволява на славния италианец да довърши и собствената си автобиография – „История на моя живот”. Всичко това се случва в замъка Духцов, който днес се намира в Северна Чехия.

Собственик на Духцов по онова време е родът Валдщейн. В началото на миналия век обаче библиотеката е преместена в друг техен замък в Мнихово Храдище – така че книгите, за които се е грижил Казанова, днес са именно там.

Сред гордостите на библиотеката е колекция от трудове на алхимична тематика, както и периодика от времето на Трийсетгодишната война. Като библиотекар прелъстителят в пенсия не се посвенил да включи в сбирката и своите собствени творби.

Казанова е всъщност автор на над 30 заглавия, като пише в областта на алхимията и магията, но също философията, без да забравя собствените си пикантни любовни приключения.

До днес в замъка на рода Валдщейн се съхранява и ръкопис на прелъстителя, както и неговата кореспонденция, водена през времето, когато е на служба тук. За работата си като библиотекар той получавал и заплата. В Духцов се преместил да живее, щом навършил 60. Макар че запълвал времето си с писане, самото място му навявало по-скоро тъга. Непрекъснато изпадал в конфликти и с персонала на замъка. Прекрасно познавал най-пищните места из цяла Европа и замъкът в Духцов му изглеждал прекалено малък и невзрачен. Остава обаче в тамошната библиотека до края на земния си път – на 73. Смята се, че е погребан в параклиса „Св. Варвара” на пет минути от замъка.

Фамилията, приютила Казанова, е сред най-старите аристократични родове в чешките земи. Възходът им започва през 16. век. Един от семейството – Албрехт, командва и войските на Фердинанд II по време на Трийсетгодишната война, като успехите му го правят известен в цяла Европа.

knihovna

Библиотеката на Казанова притежава трудове на алхимична тематика, както и периодика от времето на Трийсетгодишната война. Прелъстителят включил в сбирката и собствените си писания

Информация, снимки и илюстрации от zamek-duchcov.cz и epochaplus.cz

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

382972855_7711095375606373_53993677063837781_n

Хартиената книга остава по-дълго в главите ни

Четем я по-внимателно и с повече удоволствие Сравненията между електронни и класически книги от хартия …