Начало / Интервюта / Джефри Арчър: За писането не ти трябват съвети. Трябва да работиш здраво, да четеш много…

Джефри Арчър: За писането не ти трябват съвети. Трябва да работиш здраво, да четеш много…

Джефри Арчър е британски писател и бивш политик, роден през 1940 г. Автор е на бестселъри,  издавани и на български език. Интересни факти за него са, че се е преборил с рака на простата и е лежал в затвора за лъжесвидетелство. Представяме ви интервю на Арчър, дадено за индийската медия thehindu.com. Романистът беше в страната по повод излизането на последния му роман „По-силно от меча“, част от поредицата „Хрониките на Клифтън“. Книгата е преведена на български.  

––––––––

Вашата първа книга „Нито пени повече, нито пени по-малко“ излезе през 1976 г. Няколко десетилетия по-късно, книгите ви още са популярни. Защо милиони хора се интересуват от романите ви вече толкова години?

–          Аз съм разказвач, а не писател. Мисля, че хората харесват добрата история, добрата приказка. Харесва им лесно да отгръщат страници. Това е тайната.

Как успявате да сте актуален в ерата на интернет, е-издаването и социалните мрежи?

–          Имам интересен, пълноценен живот. Срещам се с интересни хора, в час съм във всичко. Имам късмет, че не съм остарял още. Чувствам се млад. Може би е защото се смесвам с тях – младите. Харесвам ги. Радвам се, че в Индия средната възраст на читателите ми е между 18-20 години. Това не би било възможно в друга страна.

Вие сте известен с чувството си за хумор. Бихте ли написали комедийна книга?

–          Има 7 части от „Хрониките на Клифтън“. 5 вече са публикувани. В момента работя върху шестата, а трябва да напиша и седмата. След това съм планирал сборник с разкази. После друг роман. „Нито пени повече, нито пени по-малко“ е хумористична книга. Един от разказите в сборника също ще бъде хумористичен. Надявам се да има хумор във всяка моя книга. Но изцяло комедийна книга – не! Вие си я пишете.

Вие сте идвал доста често в Индия.

–          Да, сега за 11-ти път.

Какви ви впечатлява в страната?

–          Променя се през годините. Знам, че вече имате сносни пътища. И мост. Би трябвало да имате 10 моста, но поне имате един. Трафикът поне е факт, макар в грешната посока. Все още си мислите обаче, че бялата линия на пътя трябва да „разполовява колата“. Не знам как може интелигентна раса като вас да кара постоянно в средата на шосето. Ако бяхте глупави, тогава щях да се тревожа. Трябва да стана министър на транспорта в тази страна. Ще има промени, обещавам ви! Най-голямата промяна е в силата на жените в страната. До преди 30 години ги влачехте по земята и ги биехте до смърт, те нямаха никакво значение, макар да имахте жена премиер. Сега обаче виждам младите жени да превземат Индия. Те са смели, образовани, работливи. Вече знаят, че ролята им не е единствено на майки и не се съгласяват да бъдат узурпирани постоянно. На събитието ми 70% от публиката беше жени, половината от които под 25 години. Това е забележително.

Разкрихте, че в следващата ви книга действието в някои глави ще се развива в Мумбай, ще има индийски персонаж. Комфортно ли се чувствате да пишете за места, които не познавате толкова добре?

–          Не, изобщо не ми е комфортно. Вече съм написал първата чернова. Предстои ми среща с приятел тук, който ще ме срещне с друг човек, който е един от най-умните в тази страна. Поне що се отнася до книги. Той ще прочете въпросната глава и ще посочи какви грешки съм направил. Затова ще ми се наложи да редактирам, вероятно. Но историята, за млада и красива индийка, няма да се промени.

Няколко пъти сте споделяли, че се възхищавате от Р. К. Нараян.

–          Велик писател, велик разказвач.

Други индийски писатели, които сте чели?

–          Вие имате много добри автори, нобелови лауреати, велики хора. В. С. Найпол, Салман Рушди – много добри писатели. Но те са писатели, а не разказвачи. Р. К. Нараян е и двете, затова толкова го харесвам. „Портрети от Малгуди“ е шедьовър, без съмнение. Възхищавам се на Викрам Сет от по-новите индийски писатели. Той може да направи всичко – истински енциклопедист.

Много от нашите читатели питат какви съвети бихте дали на начинаещите писатели?

–          Съветите в това отношение са загуба на време! Или си роден с талант за разказвач, или не си. За писането не ти трябват съвети. Трябва да работиш здраво, да четеш много, да имаш солидно образование. Не започвайте преди да сте навършили 30. Поживейте малко. Не мога да давам съвети как да станете автор на световен бестселър. Това е като балета, свиренето на виола, пеенето на опера – дар божи. Едно ще ви кажа – вие няма да станете водеща оперна изпълнителка. Защо? Защото не можете да пеете. И да ви дам съвети, пак няма да можете. Ще можете ли? Не, много ясно.

Казвате, че е важно да се четат добри книги. Бихте ли препоръчали някои?

–          Класиките. Учете се от тях. Никой не може да се надява да стане добър писател без да е прочел останалите добри писатели.

И накрая – въпрос за крикет…

–          Нека позная – „Защо сте толкова убеден, че Англия ще стане световен шампион?“

Очевидно сте фен на Англия. Как искате да се развие Световното първенство?

–          Англия побеждава Индия на финала. Разбиваме ги с 450 на 12.

 Със съкращения

Свързани заглавия

Джефри Арчър обвини „Боливуд“ в плагиатство

Джефри Арчър за битката с рака: Ставаш бебе отново

Джефри Арчър промотира четенето с нов сборник с разкази

Награда за кратък разказ, на името на Джефри Арчър

Книги от Джефри Арчър тук

Прочетете още

Toshev-Cveta

Георги Тошев: Има незаменими личности и Татяна Лолова е от тях

„Днес е лесно да изгрееш и бързо да залезеш“, казва още писателят и журналист „Татяна …