Начало / Свят / Македонците избраха роман на годината

Македонците избраха роман на годината

Инициативата е дело на „Утрински весник”, а отличеният автор получава и премия в размер на 150 хиляди денара, т.е. малко под 5000 лв.

roman-680x365_c

Отличената книга се казва „Събирачи на пепел”

Написана е от Давор Стояновски, който вече има превод и на български. В книжарниците у нас е първият му роман „Безименна лунна соната”. Преди няколко години и тази книга беше номинирана за същата награда, но тогава отпадна при пресявките.

„Събирачи на пепел” разказва за вътрешните ни състояния

В мотивите си да избере точно това произведение журито изтъква например факта, че Стояновски е написал постмодернистичен екзистенциален роман. В един от героите на книгата се превръща самата македонска столица – Скопие. Иначе на фокус е начинът, по който всеки от нас търси щастието и смисъла.

260AA6D9-8B40-46DE-B812-A60DEB682623_cx0_cy5_cw0_w1023_r1_s

Стояновски е едва на 30

Наред с писането обича и да свири. Познат е в родината си и като преводач. По образование е филолог. Един от най-големите му успехи, преди да спечели наградата на „Утрински весник”, беше международното отличие „Ане Франк” за пиесата му „Бунтът на времената”. В родината си Стояновски е смятан за един от най-перспективните от своето поколение. Преди две години заживява в Австрия, макар че по думите му „винаги е хубаво да вдишаш замърсения скопски въздух”.

Книгата-лауреат е написана за пет месеца

Самият Стояновски казва, че идеята за нея се родила паралелно с първия му роман. Активно обаче я създава в рамките на по-малко от половин година. Освен отчуждеността днес младият писател искал да улови и духа на родния си град, на Скопие. Атмосферата на македонската столица сигурно ще можем да почувстваме и ние, защото предстои „Събирачи на пепел” да излезе и на български.

Прочетете още

5197215

„Темелко Нешков – ДОСИЕ – Югославия срещу душата на Македония”: едно запомнящо се четиво

Едно необичайно четиво се появи на българския книжен пазар – „Темелко Нешков –ДОСИЕ – Югославия …