Начало / България / Алек Попов ще получи престижна балканска награда

Алек Попов ще получи престижна балканска награда

Прозарт се връчва за принос в развитието на литературата

alekpopov1

Македонската инициатива гради мостове между балканските и местните писатели, както казва самият директор на инициативата, Александър Прокопиев. Иде реч всъщност за цял един фестивал, като на фокус са още и македонската литература, пък и европейските практики за добро книгоиздаване.

Седмото издание на „Прозарт“ е в дните от 19 до 22 май, а специален гост ще е именно българският писател. „Карнавалният ни балкански дух помага да разберем неща, които са трудни за разбиране – казва по повод на наградата нашият автор пред електронното издание „Нова Македония“. – Способността да се смеем сами на себе си е в основата на този наш дух.

В решението си за избора на Алек Попов журито с председател Ермис Лафазановски изтъква, че наградата отива при един от най-успешните балкански разказвачи на истории. „Изключителното му чувство за хумор, иронията, в която се промъква народен дух, както и усетът му за интригуващ сюжет напомнят за един голям български писател, Алеко Константинов. Това единство на хумор и интелект превръща Алек Попов в един от най-значимите автори днес“, се казва в решението на журито.

Иначе наградата „Прозарт“ ще попълни броеницата с отличия на нашия писател. Алек Попов е двукратен носител и на наградата „Хеликон“ за книгите си „Ниво за напреднали“ (2002) и „Сестри Палавееви в бурята на историята“ (2013). Два пъти печели със същите тези книги и „Цветето на Хеликон“ – за най-много продажби сред номинираните за наградата „Хеликон“.

Още нещо отбелязва македонската преса – успехът на филма „Мисия Лондон“, отново по творба на Алек Попов“, има и македонски привкус, защото е копродукция именно със западната ни съседка.

Любопитен е и фактът, че „Мисия Лондон“ е издаден на македонски с логото на издателство „Детска радост“, като преводът е именно на директора на литературния фестивал Александър Прокопиев. Предстои да излезе и „Сестри Палавееви“ със знака на „Прозарт Медия“.

Лира.бг по материали на македонските медии

Прочетете още

94921c2ba2c31a54f50af9187a1ce810

Шоколадовата фабрика на Уили Уонка отваря врати през декември

Любимият герой на Роалд Дал оживява за пореден път на големия екран Героят на Роалд …