Начало / България / Алек Попов ще получи престижна балканска награда

Алек Попов ще получи престижна балканска награда

Прозарт се връчва за принос в развитието на литературата

alekpopov1

Македонската инициатива гради мостове между балканските и местните писатели, както казва самият директор на инициативата, Александър Прокопиев. Иде реч всъщност за цял един фестивал, като на фокус са още и македонската литература, пък и европейските практики за добро книгоиздаване.

Седмото издание на „Прозарт“ е в дните от 19 до 22 май, а специален гост ще е именно българският писател. „Карнавалният ни балкански дух помага да разберем неща, които са трудни за разбиране – казва по повод на наградата нашият автор пред електронното издание „Нова Македония“. – Способността да се смеем сами на себе си е в основата на този наш дух.

В решението си за избора на Алек Попов журито с председател Ермис Лафазановски изтъква, че наградата отива при един от най-успешните балкански разказвачи на истории. „Изключителното му чувство за хумор, иронията, в която се промъква народен дух, както и усетът му за интригуващ сюжет напомнят за един голям български писател, Алеко Константинов. Това единство на хумор и интелект превръща Алек Попов в един от най-значимите автори днес“, се казва в решението на журито.

Иначе наградата „Прозарт“ ще попълни броеницата с отличия на нашия писател. Алек Попов е двукратен носител и на наградата „Хеликон“ за книгите си „Ниво за напреднали“ (2002) и „Сестри Палавееви в бурята на историята“ (2013). Два пъти печели със същите тези книги и „Цветето на Хеликон“ – за най-много продажби сред номинираните за наградата „Хеликон“.

Още нещо отбелязва македонската преса – успехът на филма „Мисия Лондон“, отново по творба на Алек Попов“, има и македонски привкус, защото е копродукция именно със западната ни съседка.

Любопитен е и фактът, че „Мисия Лондон“ е издаден на македонски с логото на издателство „Детска радост“, като преводът е именно на директора на литературния фестивал Александър Прокопиев. Предстои да излезе и „Сестри Палавееви“ със знака на „Прозарт Медия“.

Лира.бг по материали на македонските медии

Прочетете още

Korici (2)

Ясни са номинациите за награда „Хеликон“ 2023 г.

Това са двайсет и вторите годишни номинации за литературната награда „Хеликон“. На заключително заседание жури …