Начало / Любопитно / „Възмездието на Кали“ и „Диадемата на орангутана” от Петър Бобев (анотация)

„Възмездието на Кали“ и „Диадемата на орангутана” от Петър Бобев (анотация)

В „Диадемата на орангутана” се разказва за съществото Еор, дошло от друга галактика, поело мисия на Земята. Мозъкът му обаче е „настанен“ в тяло на примат, което прави мисията му да опознае човечеството много трудна. По пътя си среща амбициозни авантюристи, фанатични мисионери, аборигени, ловци на глави, алчни търгаши, безскрупулни учени, готови да продадат всяко свое откритие. Част от откритията на чуждата цивилизация са откраднати и използвани за военни цели. Гостът от звездите е дълбоко разочарован: „Хората не са дорасли… Ще търся друг по-благороден разум…“, е неговата тъжна констатация. Повече от 20 години от излизането на тази книга нищо не се е променило, дори се е влошило. Бобев звучи като истински пророк.

„Възмездието на Кали“ представя екзотиката на Индия и на местните вярвания и суеверия. В нея има приключения, много интриги и напомня за филмите за Индиана Джоунс. Писателят вплита в разказа си тайнства, магии и пророчества, но не разчита на измислени вещици и магьосници, а е здраво стъпил на основите на местния фолклор. Изумително точно и подробно са предадени нравите и обичаите на Индия и то през очите на разнообразни по манталитет герои. Още в началото авторът отново поставя значим и в наши дни научен и етичен проблем. Чрез изкуствено създаване на месо ученият Рам Чандра се опитва да реши едновременно две задачи – изхранването на човечеството и отпадането на необходимостта да убиваш, за да оцелееш. В мечтите си той дори стига до там да вижда света без войни, защото вродената в човека агресия ще бъде овладяна.

 

ЗА АВТОРА

Петър Бобев е биолог по образование и агроном по професия. Роден е на 9 август 1914 г. в Горна Оряховица. Завършва Агрономо-лесовъдния факултет на Софийския университет, след което дълги години работи като агроном в различни градове на страната. Започва да пише късно, когато е почти на 40 години. Започва да публикува в началото на 50-те години в периодични издания за деца – сп. „Дружинка” и „Пламъче“ и в. „Септемврийче”. Негов откривател и „кръстник” в литературата става Ран Босилек, а редактор на първата му книга е не друг, а Ангел Каралийчев. Първите му книги са сборници с приказки и разкази за най-малките.

Вълнува се от постиженията на науката и най-вече на биологията, екологията, космическите изследвания, лазерните технологии и кибернетиката. Познанията му в различни области на естествените науки – география, зоология, ботаника, етнология и история правят книгите му максимално прецизни от научна гледна точка, даваща на младия читател познание на доста високо равнище на границата между научнопопулярното и строго научното.

Писателят умира на 26 април 1997 г.

Свързани заглавия

Излязоха два неиздавани романа на Петър Бобев

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

210820_b

„Земята вика майор Том“… и фенове на Дейвид Бауи

Като фойерверк избухва дни преди края на 2017-а романът на британския журналист Дейвид М. Бърнет …

Един коментар

  1. Прекрасна книга, поздрави на издателството