Начало / Критика / Смисълът на фантастиката в една позната орбита

Смисълът на фантастиката в една позната орбита

Идеалистичен жанр като нея предлага не само екшън и приключения

снимка орбита

„Орбита, близка и позната“ е самостоятелно продължение на „Дългият път към една малка и ядосана планета“, което не отстъпва по смисленост на първата, класическа фантастика, която разказва за непознати светове чрез личните преживявания на героите си. Оказва се, че точно те носят голяма част от усещането за истинност в този жанр на теоретичната наука и въображението.

Пипер и нейната история са ключът към развитието на романа. Събитията покрай едно изфабрикувано момиче, чието любопитство ѝ дава неповторимия шанс да разбере що за съществуване има извън четирите стени, между които е създадена. Изправена пред възможността да напусне предишния си живот завинаги, бъдещата Пипер развива дарбата си да поправя всичко до съвършенство и технологията става неотделима част от живота ѝ.

Успоредно на този сюжет романът ни разкрива историята на Сидра. Изкуствен интелект, на който му се налага да разположи обемните си системи в доста по-малко пространство – реалистично механично тяло.

Очовечаването на технологиите в полза на човека не е  тема на разговор от вчера и поражда противоречащи си мнения. Трябва ли кодовете в системите ни да наподобяват човек, за да им имаме доверие? И това подобрение няма ли да научи човека твърде много да разчита на дигиталните си приятели вместо на собствените си способности? Сидра и Пипер ще ви дадат отговорите на тези въпроси, всяка със собствения си път, познания и пример.

Обогатяваща съзнанието история за далечни светове, която в никакъв случай няма да ви натовари. „Орбита, близка и позната“ напомня за онази фантастика, в която освен невероятни технологии се поднася ново познание и представа за живота, колкото далечни, толкова и познати

Текст Пламена Иванова
Авторът е книжар в пловдивския „Хеликон Център”

Прочетете още

243705_b

Любовта ни крепи – напомня го и тази книга

Роман от автор, който пише топло и човечно „Всички пътища водят към теб“ е история …