Начало / Свят / Литературни маршрути – книжните герои с паметници в Лондон

Литературни маршрути – книжните герои с паметници в Лондон

Красимир ПРОДАНОВ, „Радио Хеликон“

Книгите вдъхновяват за пътешествия. Lira.bg вече ви представи най-популярните дестинации във Великобритания. Този път на фокус е английската столица Лондон.

Градът  е богат на исторически забележителности, но не пропуска да отбележи и шедьоврите на литературата. Мегаполисът е осеян със статуи не само на славните владетели, пълководци, политици или хора на изкуството. Има например две мечета сред славните литературни герои, удостоени с паметници.

Едното е мечето от тъмно Перу – Падингтън. Макар и с позакъсняла поява у нас, героят на Майкъл Бонд върви по стъпките на своя мечешки роднина – Мечо Пух и вече е любимец на мнозина. Паметникът на Падингтън се намира на най-логичното място – Гара Падингтън. Именно там в книгите на Бонд малкото нещастно мече е открито от семейство Браун с табелка „Моля, помогнете на това мече”. Смиляват се над него и Падингтън става легенда в литературата.  И за деца, и за големи, просто е неустоим. Паметникът му е създаден през 2000-а година. Монументът го изобразява поседнал върху куфара си, пълен с мармалад.

Паметникът на друга прочута мечка – Мечо Пух пък е до лондонския зоопарк. Скулптурата го показва заедно с един войник. Истинската история на любителя на пакости и мед е, че именно войник го купил в Онтарио, но по пътя към фронта я дарил на зоопарка. Там мечето станало приятел с Кристофър Робин, син на Алън Милн. Така че правилото „Погрижете се за това мече” важи и в случая с Мечо Пух.

Още един любим детски герой – едно вълшебно момче, вдъхновило милиони малчугани от цял свят, има свой паметник в Лондон: Питър Пан. Той е „кацнал“  в „Кенсингтън Гардънс“. Стстуята му е издигната през една нощ на 1919 г. Любопитното е това, че Джеймс Матю Бари сам платил на скулптора. Появата й първоначално породила  брожение сред лондончани, но в крайна сметка упоменатата градина се превърнала в Небивалата земя на приказното момче. Статуята с годините се появила в много свои копия и по други места на света. Тя изобразява Питър Пан, свирещ на флейта, сякаш викайки своята Уенди.

Вълшебна по свой начин е и статуята на Рима – героиня на Уилям Хенри Хъдсън, английски естествоизпитател, който е роден в Аржентина. Рима е момиче птица, която се появява в книгата „Зелени замъци”. Тя е изобразена гола в лондонския Хайд парк. В края на 20-те години на миналия век лондончани не искали и нея и даже едно утро открили Рима насмолена и с пера, точно като истинска птица. Днес обаче Рима е сред забележителностите на големия град.

„Бейкър Стрийт“ пък е световноизвестна улица с това, че на нея, според сър Артър Конан Дойл, живее героят му Шерлок Холмс. Почитателите на гениалния детектив са му издигнали паметник, висок 3 метра, на който той държи в ръка своята лула. Наблизо има и целогодишен музей на славния литературен герой.

Свързани заглавия

Литературни маршрути в САЩ

Литературни маршрути – Великобритания

Прочетете още

clementinum-national-library-prague-czech-republic

Пет места в служба на книгите

Видът на една библиотека изразява същността ѝ Ценностите, които е приело едно общество, се изразяват …