Начало / Свят / Литературни маршрути – Великобритания

Литературни маршрути – Великобритания

 

За истински запалените почитатели на книгите прочитът на шедьоврите на любимите автори не е достатъчен. Опознаването на въображаемите светове на писателя трябва да бъде допълнено с реален допир до мястото, което го е вдъхновило, до пейзажите, които са го впечатлили, и до прототипите, които описва. След виртуалното пътешествие в САЩ сайтът  shortlist.com продължава серията си от предложения за литературни пътешествия с визита във Великобритания.  Ето предложенията за Острова:

Брам Стокър – Уитби

Няма крайбрежен град, който толкова дълбоко да е свързан с граф Дракула, колкото Уитби. Това е мястото, което вдъхновява Брам Стокър в най-голяма степен за написването на ужасяващия му шедьовър. Най-много до описанията в книгата се доближава къща с червен покрив на върха на Уест Клиф. Гледката впечатлява журналистката Мина Мъни, която пише: „Къщите в стария град, разпрострял се пред нас, са всички с червени покриви и някак са скупчени една върху друга, като напомнят за картините, които гледаме от Нюрнберг.“

Задължително за посещение е Уитни Аби, описано в книгата като „достолепна руина, пълна с красота и романтика“. 199-те вити стълби са добра практика за краката. Препоръчваме да отседнете в „Bay Royal Hotel“, където Стокър е написал по-голямата част от романа си. В този хотел ще можете да се насладите на китните къщички в дъното на скалите, а освен това ще имате гледка към руините, които писателят толкова великолепно описва.

___________________________________________________________

Джордж Оруел – Айсъл ъф Юра

Скътаното от ветровете – Айсъл ъф Юра е трудно достижимо място, населено с по-малко от 200 души. След като намерите Барнхил, трябва да шофирате тежко през пресечен терен, за да се доберете до плажа и да стигнете до една малка хижа, в която Оруел живее в периода 1946 – 1948 г. в идилична самота, контрастираща с шумотевиците в Лондон и Париж. Това място е перфектно за писателя да даде воля на въображението си, да си представя мегаполисите като кошмар, който след това да излее по страниците на „1984“. Този живописен пейзаж е запечатан в шедьовъра му.

Задължително е да слезете до залива Кориврекан – едно опасно проливче на Атлантическия океан. През 1947 г. Оруел открива това място случайно, когато лодката на негови семейни приятели попада във водовъртеж и скалите се оказват мястото, където случайно са спасени от ловци на омари. Можете да си платите и за подобна разходка с лодка, ако ви влекат силните изживявания.

Завръщането в годините на Оруел може да бъде подсилено, ако отседнете в хижата Барнхил. Тя е собственост на съвременници на Оруел и е семеен бизнес още оттогава. Илюзията за връщане във времето се дължи на дизеловия електрически генератор и газовия хладилник. И за да е пълно удоволствието – имайте предвид, че ви трябва джип 4х4 или лодка, за да се доберете до хижата.

___________________________________________________________

Шарлот Бронте – Хауорт

Да познавате някоя от семейство Бронте, означава да познавате околията Бронте. Сърцето на това „кралство“ ще откриете в Хауорт, в музея, посветен на сестрите писателки. Това всъщност е домът на Бронте, заобиколен от ветровити хълмове и павирани улички, носещи духа на миналото. Музеят е една от най-добре подредените и известни литературни дестинации във Великобритания. Можете да се разходите в стаите, обитавани преди години от Шарлот и сестрите й.

На няколко километра на югоизток, в посока Гомерсал, можете да отидете до музея „Червената къща“. В построената през 1660 г. сграда живеела жена на име Мери Тейлър – близка приятелка на Шарлот Бронте. Именно нейната фамилия е прототип на  фамилията Йоркс в „Шърли“. Близкото имение „Оукуел Хол“ пък е вдъхновило „Филдхед“ в книгата. И двете имения от XVI век са отворени за посещения.

Естествено, трябва да отседнете в хотел „Бронте“ в Кейли, който е на един хвърлей от старата гара за парни влакове.

___________________________________________________________

Чарлз Дикенс – Броудстеърс

Известният брадат писател се радвал на пътешествия в чужбина толкова, колкото и на Броудстеърс, близо до бреговете на Кент, където прекарвал летните си ваканции. Къщата на писателя си струва да се види от всеки негов почитател. Там Дикенс намира вдъхновение за георинята Бетси Тротууд от „Дейвид Копърфилд“. Сега домът е превърнат в музей, където могат да се намерят ценни находки и дори написани на ръка писма на Дикенс. За отсядане е препоръчително да наемете стая в „Блийк Хаус“, втория дом на писателя, където той пише някои от книгите си.

___________________________________________________________

Джейн Остин – Бат

„Катерин грееше… Беше дошла тук, за да бъде щастлива, и вече усещаше щастието.“ Това са думи от „Абатството Нортрангър“ на Джейн Остин, с които тя изразява собствените си чувства по отношение на Бат. Там тя живее между 1801 и 1806 г. и пише два от романите си, небазирани на лондонския живот. Преди година градът отбеляза 200-годишнината от появата на „Гордост и предразсъдъци“ с балове и тържества. Той все още носи духа на XIX век. Струва си да се потопите в тези усещания в Касъл Комб или Манор Хаус или да поживеете в джорджианския апартамент на самата Остин на ул. „Сидни Плейс“ 4.

___________________________________________________________

Вирджиния Улф – Люис

„Кой се страхува от Вирджиния Улф?“ Очевидно не са много тези хора, ако се съди по ордите запалени читатели, които посещават ежегодно този край на Съсекс. В Люис писателката изживява най-плодотворните си години заедно със съпруга си Леонард. Двойката купила прочутата „Монк Хаус“ през 1919 г. и редовно прекарвала летните месеци тук до смъртта на Леонард 50 години по-късно. В района се местел почти целия лондонски литературен елит, начело с Т. С. Елиът, Роджър Фрай, Е. М. Форстър, които редовно се срещали за следобедния чай.

Можете да отседнете в студиото в градината на къщата – място, в което можете изцяло да изживеете всичко, описано от Улф в „Собствена стая“.

___________________________________________________________

Дафни дю МориеКорнуол

Корнуол не се слави с пиратите, които изплуват от творчеството на кореняк лондончанката Дю Морие. Но въпреки това тя е привлечена като от магнит от крайбрежния регион, показан й от майка й – актрисата Мюриел Бомон. Романтизмът, с който Дафни описва Корнуел, още приканва хората да посещават региона. Посетете къщата, която писателката имала навика да обитава, известна днес като „Ферисайд“. Тя се намира на бреговете във Фоуей и предлага уникална гледка. Само на крачка се намира и пристанището за ферибот, което се използва още от XIII век. Задължително е да отседнете в хотел „Джамайка Ин“, на 40 минути шофиране от брега. Таверната към хотела работи от 1750 г. и е описана в роман на Дю Морие. В сградата има и стая-музей, посветена на писателката, където ще видите и работното й бюро.

___________________________________________________________

Уилям Шекспир – Стратфорд – Ъпон – Ейвън

Да посетиш или да не посетиш – този реторичен въпрос със сигурност не стои пред никой литературен пътешественик, стигнал до Острова. Естествено, родното място на Шекспир е в задължителната програма на всеки запален читател. Домът, в който бардът се е родил, къщата, в която е живял в първите 5 години от брака си с Ан Хатуей, всичко това е в задължителната програма в Стратфорд – Ъпон – Ейвън. Можете да отседнете в тематичния хотел „Меркюр“, да хапнете в ресторант „Отело“. Засега собствениците не позволяват в „Дванайста нощ“ да се спи безплатно…

Свързани заглавия

Литературни маршрути в САЩ

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (8 седмици в класацията) 2. „Четвърто …