Начало / "Четящият човек" / Седем необикновени книжарници в Лондон

Седем необикновени книжарници в Лондон

Крият по-различни книги и атмосфера

Word on the Water 2

Хубавото място за книги понякога може да се похвали с най-новите заглавия, а друг път с необикновена атмосфера. В наше време пък има и много книжарници, които избират за себе си точно определен асортимент – и така създават малки общества, които после ги подкрепят и им вдъхват живот. Такива примери в България има по-малко, затова избрахме Лондон, за да покажем как функционира подобен модел.

Ето седем книжарници, които рисуват света на книгата по един необикновен начин

Stanfords
Снимка: Stanfords
За странници и пътешественици

Stanfords може да откриете в Ковънт Гардън, който е сред популярните туристически маршрути. Става дума обаче не за локална книжарница, а за истински пионери в областта на туристическите карти и пътеписите. В това отношение книжарницата се слави по цял свят, така че посетителите са откъде ли не. При това съществува вече завидните 169 години. Оттук може да си вземете и глобус или пък бележник на пътешественика. Просто всичко, за да откриете Земята наново.

Daunt Books
Снимка: Daunt Books
Още една легенда

Daunt Books е сред най-знаменитите лондонски книжарници. В наши дни се е разпростряла на три лондонски адреса, като един от тях е в луксозния квартал Мерилбон. И тук основната идея е да се създаде комфорт за всички настоящи и бъдещи пътешественици. Пътеписите и туристическите маршрути са безброй. На всичко отгоре самата книжарница впечатлява със своя интериор и я прави истинско бижу. В наши дни веригата предлага помощ и на начинаещи книжари, като ги учи как да организират пространството и им дава ценни маркетинг съвети.

books_for_cooks
Снимка: The Books For Cooks
Вкусната страна на Лондон

Books for Cooks лесно издава основното си предназначение. Намира се в Нотинг Хил и дели славата си с най-известните лондонски ресторанти. Еднакво добро място е и за професионалисти в готварството, и за обичайни домакини. Сред атракциите на книжарницата е и това, че рецептите от книгите се изпробват направо на място… в задната част всъщност има кафене с модерна кухня; съществува и още една, край която пък протичат и курсове по готвене. Точно кухнята в сърцето на книжарницата е причината за успеха на Books for Cooks според собствениците ѝ. Началото е сложено през 1983-а, като оттогава насам през пространството са минали много големи майстори на лъжицата и перото – това дава основание книжарницата да е обявена за… най-вкусната в Лондон.

Alice Through The Looking Glass
Снимка: Alice Through The Looking
За хубави книги при Алиса

Alice Through The Looking, както си личи и по името ѝ, е силно повлияна от историите на Луис Карол. Не стига това, ами и самият асортимент така се преплел с преживяванията на Алиса, че обичайният посетител сякаш също е попаднал в Огледалния свят. Намира се в самото сърце на Лондон и предлага находки като например първото издание на историите за Алиса или пък рядко срещани илюстрирани издания, както и много предмети от света на Луис Карол, създадени от именити творци.

Treadwell's_Books
Снимка: Treadwell’s Books
Невидимото става реалност

Treadwell’s Books е книжарница за езотерична литература, която се намира в елитния лондонски квартал Блумсбъри. Съществува от 2003-а, като първоначално се намира в Ковънт Гардън. Постепенно обаче набира толкова популярност, че се мести именно в интелектуалното сърце на Лондон и сега се намира на гърба на Британския музей. Интересното е, че собствениците събират обзавеждането като дар от свои приятели – стари мебели, които влизат в нова роля. Иначе сред клиентите на Treadwell’s Books са както любознателни академици, така и млади студенти. С много популярност се ползват лекциите, които се провеждат на територията на книжарницата.

Artwords-Broadway-Market-via-Charles-de-Blog-1200x772
Снимка: Artwords
Модерни, разбира се, в Лондон

Artwords отваря врати в една от най-бедните лондонски части – Хакни. Въпреки това се цели високо, защото е ориентирана към стил и мода, също изкуство и визуална култура. Създадена е през 2001-а, като в добрите си дни разполага с два магазина, но сега отново се помещава само на един адрес. Въпреки това е дефиниция за стил – от регалите, та до самото им съдържание.

Word on the Water
Снимка: Word on the Water
С книга на вода

Word on the Water е може би най-необикновена – намира се буквално в лондонския Риджънтс Канал, който е построен през 1929 г. Очарователната атмосфера се допълва от много хубави книги, пък и концерти на открито. Посещението на книжарницата обикновено е част от дълга разходка по самия канал. Като се има предвид, че това е любимо място за лондонските актьори, писатели и поети, със сигурност си заслужава!

Обиколката пък по всички тези книжарници може да ви изпълни с енергията на литературен Лондон – това обаче е феномен, който със сигурност може да бъде описан отделно.

По материали от A Lady in London

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

steve-johnson-ZPOoDQc8yMw-unsplash

Думата на годината – „халюцинирам“

Изборът е изненадващ според специалисти Речникът на Кеймбридж определя всяка година дума, която описва най-точно …