Начало / Свят / „Моята борба“ ще бъде преиздадена в Германия за първи път

„Моята борба“ ще бъде преиздадена в Германия за първи път

Нацисткият манифест на Адолф Хитлер, „Моята борба“, ще бъде преиздаден за първи път в Германия, съобщи списание „People“. Правата за автобиографичната книга на Хитлер се държат от властите в Бавария. Те обаче изтичат през декември и нова версия на изданието, с анотации и анализи, ще бъде в германските книжарници през 2016 г.

„Моята борба“ е достъпна в англоговорящите и други страни. Властите в Бавария обаче бяха забранили преиздаването й в Германия. Някои критици в страната не са убедени, че решението е правилно. От Германския институт за съвременна история обаче възнамеряват да използват манифеста като научен инструмент.

„Разбирам защо правенето на тази книга, изиграла такава драматична роля в историята, достъпна за широката общественост, създава дискомфорт. От друга страна обаче, това може да бъде използвано за образоване на хората. Едно издание с подходящите анализи и коментари може да служи като инструмент срещу пропагандата в книгата“, казва Магнус Брехтен, зам. директор на института.

Еврейското общество в Германия също е против преиздаването на „Моята борба“. Леви Соломон, говорител на Берлинския форум за демокрация срещу антисемитизма, заяви:

„Абсолютно съм против преиздаването на „Моята борба“, дори с анотации. Как можеш да пишеш антоции на дявола? На човек като Хитлер? Тази книга е отвъд човешката логика.“

Свързани заглавия
Копие на „Моята борба“, притежавано от самия Хитлер, беше продадено на търг за 30 000 долара

Купиха две копия на „Моята борба“ за 64 850 долара

Две копия от „Моята борба“, подписани от Адолф Хитлер, отиват на търг в САЩ

Бавария разреши публикуването на „Моята борба“ в Германия за първи път след Втората световна война
„Моята борба“ следва тенденцията на „Петдесет нюанса сиво“

Прочетете още

225784_b (1)

Евтина, а ценна книга!

„Дневник на едно поклонничество„ е петият роман на Джером К. Джером след обичаните „Празни мисли на един …