Начало / Свят / Луц Зайлер ще получи най-престижната немска награда

Луц Зайлер ще получи най-престижната немска награда

Писателят навърши 60 преди броени дни

1200px-Lutz_Seiler_2010

Отличието „Георг Бюхнер пък от своя страна чества през 2023-а столетие. Първоначално се връчва на творци от Хесен, родната провинция на Бюхнер, който е немски писател, драматург и революционер. Идеята обаче е сериозно реформирана през 1950 г. Оттогава наградата получават писатели със заслуги към немската литература изобщо.

Сега Немската академия за език и литература, която присъжда наградата, обяви, че Луц Зайлер ще е новият ѝ носител. На практика той притежава вече всички ценни отличия в страната си – например Германската литературна награда или пък Литературната награда на фондация „Конрад Аденауер“. „Като романист и поет авторът откри свой собствен и незаменим глас – казват от Академията, – меланхоличен, упорит, преливащ от удивителни препратки към дългата литературна традиция.”

Интересното е, че Зайлер е зидар по професия. Започва да пише, докато е в казармата – още в ГДР. После следва и германистика. Първият му роман излиза едва преди девет години, като предизвиква фурор. „Крузо“ – на български в превод на Любомир Илиев, е вдъхновен от класиката на Даниел Дефо и предлага история покрай разпада на ГДР. Друга популярна книга на автора е „Щерн 111“, която отново връща читателя към падането на Берлинската стена. И тя има българско издание – в превод на Борислав Петранов.

kruso

Паричната равностойност на наградата, която ще получи Луц Зайлер, е 50 хил. евро. Тържествената церемония ще се състои на 4 ноември в Дармщат, където дълго е живял и самият Георг Бюхнер

Информация и снимки: „Уикипедия“ и Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung

Прочетете още

annie-spratt-p1bHqLjKwi4-unsplash

Детската книга празнува заедно с Андерсен

Прекрасно е да подарите днес четиво на своя малчуган Принцът на приказките Ханс Кристиян Андерсен …