На фокус
Начало / България / „Последният остров“ на Ливанели излиза на български

„Последният остров“ на Ливанели излиза на български

Нова книга на Ливанели предстои да излезе на българския книжен пазар, съобщи издателство „Книгопис“.  „Последният остров“, донесъл  на писателя най-престижната турска награда за роман на името на Орхан Кемал, ще бъде в книжарниците от 28 февруари.

Романът е реакция на конкретни политически събития, в която героите нямат имена, като притчата пресъздава универсалния модел на всяка диктатура. Сред тътена на изстрелите, пукота на опожарената гора и крясъка на чайките отеква предупреждението, че тиранията може да унищожи и най-задружното човешко общество. И че тоталитарната власт се нуждае не само от диктатор, но и от наивници, които безропотно да го последват.

Зюлфю Ливанели е една от емблематичните личности на съвременна Турция. Той не е от съзерцателния тип интелектуалци. Трудно е да се определи кое допринася повече за огромната му популярност – многоликата творческа дабра или силната гражданска позиция. Едва 25-годишен е, когато превратът в Турция от 1971 г. го принуждава да емигрира. След като живее в Швеция, Франция и Гърция, през 1984 г. се завръща в родината си. Творец с много таланти, той бързо става известен с изявите си като писател, публицист, композитор и филмов режисьор. Писателският му дебют е през 1978 г. със сборник разкази. Първият роман на Ливанели „Тръпка в окото на пепелянката” излиза през 1996 г. и получава Балканската литературна награда. Международна известност му носи и романът ”Щастие” (2002 г.). През 2007 г. най-голямата книжарска верига в света „Барнс енд Нобъл” му присъжда наградата си за откриване на нов голям писател. Две години по-късно Ливанели получава и наградата „Орхан Кемал“. След излизането си през 2011 г. романът „Серенада” си трайно оглавява бестселъровите класации и вече надхвърля 300 хиляди продажби. „Историята на моя брат” пък е най-успешното заглавие от художествената литература на Турция за 2013 г. Освен „Серенада“  и „Историята на моя брат“, в България са преведени също и романите „Тръпка в окото на пепелянката“ и  „Щастие”. Създадените от Ливанели над триста песни и музиката за тридесет филма му носят огромно признание.  Носител е на много музикални отличия, сред които Наградата за най-добър композитор на песенния фестивал Сан Ремо 1999 г. и награда за цялостен принос на филмовия фестивал „Златен портокал” в Анталия. Музикалните му произведения са издавани в много европейски страни и в САЩ. Ливанели е и режисьор на четири филма, от които с най-много награди е „Мъгла”, създаден през 1988 г.  От 1996 г. Ливанели е Посланик на добра воля на ЮНЕСКО.

Книги от Ливанели тук

Прочетете още

IMG_EB388702B6F5-1-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Всички книги под слънцето

Това е мотото на Ричард Бартинсдейл от калифорнийското градче Охай Американецът се вдъхновил от букинистите …