Начало / Свят / Убиецът на автора на „Американски снайпер“ бе осъден на доживотен затвор

Убиецът на автора на „Американски снайпер“ бе осъден на доживотен затвор

Убиецът на автора на бестселъра „Американски снайпер“ Крис Кайл и негов приятел – Еди Рей Рут, бе осъден на доживотен затвор от тексаски съд, съобщи американската преса. Кайл нашумя книгата си, в която разказва за четирите си мисии като тюлен в Ирак. Още с излизането си спомените му трайно се настаниха в класацията за най-продавани книги на „Ню Йорк Таймс“ и бяха филмирани от Клинт Ийстууд и Брадли Купър в главната роля и получиха номинация за „Оскар“ за най-добър филм.

Кайл беше убит през февруари 2013 г. на стрелбище в Тексас, заедно с приятелия си Чад Литълфийлд (35). За убийствата бе арестуван 25-годишният наркоман Еди Рей Рут, който имал и психични заболявания. Майката на Рут сама се обърнала към прочутия снайперист да помогне на сина й, страдащ от посттравматичен синдром след мисия в Ирак и земетресението в Хаити. Тази молба отвела Кайл в Тексас, но Рут го застрелял. Защитата на убиеца пледира невменяемост, а самият той няколко пъти се извини за стореното. Въпреки това съдебните заседатели го обявиха за виновен и осъдиха на доживотен затвор.

Смъртта на Кайл беше посрещната като истинска трагедия във военната общност в САЩ. Както е известно, той бе един от най-награждаваните американски тюлени и снайперистът с най-много точни изстрела. В „American Sniper”  той разказва за мисиите си в Ирак, където е изпращан 4 пъти по време на 10-те си години служба. Кайл има 150 потвърдени убийства. Иракските бунтовници го наричали „Дявола от Рамади”.

Крис Кайл остави съпруга и две деца.

Свързани заглавия

Излезе новата книга на Крис Кайл

Крис Кайл писал нова книга, преди да бъде убит

Брадли Купър ще играе Крис Кайл във филма по „American Sniper”

Убит е авторът на „American Sniper”

Прочетете още

234

Матю Куик за „Добрият късмет на момента“, филмите, синхроничността и съдбата

Матю Куик е автор на седем изключително успешни романа, заедно с „Наръчник на оптимиста“, чиято …