Начало / Свят / Отхвърлиха автобиографията на Уди Алън

Отхвърлиха автобиографията на Уди Алън

Големият кинаджия вече е стар и изоставен

match-point-woody-allen-scarlett-johansson-1108x0-c-default

Сексуалните афери покрай него се влачат с години, а точно сега такива проблеми станаха смъртоносни за кариерите на мнозина. Кампанията #MeToo очевидно засегна тежко и знаменития режисьор. Според „Ню Йорк Таймс“ 83-годишният Уди Алън е получил вече няколко отказа за издаване на своята автобиография.

Четирите най-големи американски издателства са отхвърлили предложението на носителя на наградата Оскар за режисура. Особено тежко той приел факта, че някои от издателите отказали дори преди да прочетат готовия от известно време ръкопис.

Коментатори изтъкват факта, че преди вълната от сексуални скандали, заляла шоубизнеса, името на Уди Алън е било гаранция за високи приходи. При това първите обвинения за сексуална злоупотреба по негов адрес се появяват преди повече от 20 години. Тогава на бял свят излизат разкритията в блудство по отношение на осиновената му дъщеря Дилън Фароу. Самата тя проговори за случая преди пет години, като описа подробно поведението на пастрока си. Режисьорът нарече обвиненията неверни и позорни. Все пак го има и моментът, че всичко това се появи на бял свят едновременно с шумния разрив в отношенията между Уди Алън и Мия Фароу.

Когато избухна аферата с Харви Уайнстийн пък, Уди Алън заяви в типичния си стил, че сега всеки мъж, който намигне в офиса на някоя жена, ще трябва да търси адвокат, за да се защити.

Парадоксалното е, че една от най-честите теми във филмите на Уди Алън е именно комерсиализирането на секса. В много от сценариите включва и автобиографични елементи. Режисьорът има много добро сътрудничество и със самия Уайнстийн. Работил е с него по няколко филма, включително „Могъщата Афродита“, за който има номинация за Оскар.

Междувременно възрастният режисьор получи нов удар под кръста – от гиганта „Амазон“, който отказа разпространение на най-новия му филм, макар че договорът помежду им е изряден. Сега адвокатите на Уди Алън искат обезщетение в размер на 68 млн. долара. В Европа обаче кинаджията е все така добре приет – и наесен ни очаква премиерата на „Един дъждовен ден в Ню Йорк“.

Уди Алън е автор и на три сборника с разкази. Българската им компилация „Ако импресионистите бяха зъболекари“ се радва през годините на голям успех.

Лира.бг по материали на „Ню Йорк Таймс“

Прочетете още

8748cdb2-0315-4f4b-952e-d7a3b79faedb

„Радвам се, че мама умря“ – не съдете за книгата по заглавието й

Отвратително, гадно, тъпо… какво ли не чухме за броени дни Странно как едно провокативно на …