Начало / Свят / Едуард Сноудън написа и книга в изгнание

Едуард Сноудън написа и книга в изгнание

На фокус в нея е американското правителство

snowden

Обвиняем от шест години, шпионинът живее в Москва под защитата на руските тайни служби. 36-годишният мъж предизвика шок преди 6 години, когато прави разкрития за дейността на Агенцията за национална сигурност на родината си. Преди това обаче предвидливо се качва на самолета за Хонконг. Малко по-късно срещу него са повдигнати серия от обвинения, включително в шпионаж.

Книгата се очаква с голям интерес, тъй като в нея по всяка вероятност Сноудън описва начина, по който се добира до метаданните, както и самия процес на кражбата на класифицирани документи. Американецът нарича състоянието си тогава „криза на съвестта”, тъй като е разочарован от начина, по който работи американското правителство.

Макар и намерил убежище в Москва, пред Сноудън все така стои въпроса какво ще прави в бъдеще. Позволението му за пребиваване в Русия изтича догодина и той дори и в момента търси варианти в 21 други страни.

Случаят на Сноудън предизвика международен скандал и по историята набързо беше направен документален, а след това и игрален филм. Документалният – Citizenfour, получи и награда „Оскар” за най-добър пълнометражен филм. Излезе и книга от неговия съмишленик, независимият журналист Глен Грийнуолд. В „Няма къде да се скриеш“ той предлага своята версия върху случилото се.

Сноудън има много поддръжници и в Щатите, като се стигна дори до абсурдното поставяне на паметник на бившия сътрудник на Агенцията за национална сигурност. Властите в Ню Йорк обаче го отстраняват само няколко часа по-късно.

Очаква се книгата на Едуард Сноудън да излезе точно за Деня на конституцията – 17 септември. Изданието ще се появи едновременно по регалите в общо 20 страни – включително и САЩ.

Лира.бг по материали от български и чужди медии

Прочетете още

Hristo

Христо Карастоянов почитаме на рождения му ден

Името му е сред най-големите на нашата литературна сцена Писателят си отиде само месец преди …