Начало / Свят / Едуард Сноудън написа и книга в изгнание

Едуард Сноудън написа и книга в изгнание

На фокус в нея е американското правителство

snowden

Обвиняем от шест години, шпионинът живее в Москва под защитата на руските тайни служби. 36-годишният мъж предизвика шок преди 6 години, когато прави разкрития за дейността на Агенцията за национална сигурност на родината си. Преди това обаче предвидливо се качва на самолета за Хонконг. Малко по-късно срещу него са повдигнати серия от обвинения, включително в шпионаж.

Книгата се очаква с голям интерес, тъй като в нея по всяка вероятност Сноудън описва начина, по който се добира до метаданните, както и самия процес на кражбата на класифицирани документи. Американецът нарича състоянието си тогава „криза на съвестта”, тъй като е разочарован от начина, по който работи американското правителство.

Макар и намерил убежище в Москва, пред Сноудън все така стои въпроса какво ще прави в бъдеще. Позволението му за пребиваване в Русия изтича догодина и той дори и в момента търси варианти в 21 други страни.

Случаят на Сноудън предизвика международен скандал и по историята набързо беше направен документален, а след това и игрален филм. Документалният – Citizenfour, получи и награда „Оскар” за най-добър пълнометражен филм. Излезе и книга от неговия съмишленик, независимият журналист Глен Грийнуолд. В „Няма къде да се скриеш“ той предлага своята версия върху случилото се.

Сноудън има много поддръжници и в Щатите, като се стигна дори до абсурдното поставяне на паметник на бившия сътрудник на Агенцията за национална сигурност. Властите в Ню Йорк обаче го отстраняват само няколко часа по-късно.

Очаква се книгата на Едуард Сноудън да излезе точно за Деня на конституцията – 17 септември. Изданието ще се появи едновременно по регалите в общо 20 страни – включително и САЩ.

Лира.бг по материали от български и чужди медии

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

maxresdefault (2)

Излиза филм за момчето, останало инвалид заради Хари Потър

Животът му се променя след участие в екранизацията Дейвид Холмс е част от световноизвестната поредицата, …