Начало / Свят / Отиде си криминалната писателка П. Д. Джеймс

Отиде си криминалната писателка П. Д. Джеймс

Криминалната писателка П. Д. Джеймс почина, съобщи „Индипендънт“. Тя беше на 94 години. Джеймс е починала в дома си в западен Лондон, разкри нейният агент. Авторката на поредицата за детектива и поет Адам Далглиш е определяна за едно от най-важните имена в криминалния жанр в Обединеното кралство. Беше наричана дори Кралицата на криминалната проза.

П. Д. Джеймс е родена в Оксфорд през 1920 г. Тя започва да работи като държавен служител когато е на 16 години. Омъжва се през 1941 г. за Ърнест Уайт, лекар в британската армия. Започва да пише в края на 50-те години на миналия век. Първият й роман за детектив Адам Далглиш, „Cover Her Face“, излиза през 1962 г.

Поредицата продължава чак до 2008 г., когато излезе последното произведение, „The Private Patient“. Романите често критикуват бюрокрацията в Обединеното кралство, главно в съдебната система и здравеопазването. Други известни книги на Джеймс са постапокалиптичната творба „The Children of Men“, адаптирана в „Холивуд“ с участието на Клайв Оуен, и „Death Comes to Pemberley“ – криминална мистерия, продължение на класиката „Гордост и предразсъдъци“ от Джейн Остин, също адаптирана на големия екран. На българския книжен пазар е книгата й „Убийство в Дорсет“.

Повлияна е от писатели като Джордж Елиът, Ивлин Уо, Антъни Тролъп, Рут Рендъл, Дороти Сейърс и Марджъри Алингам. Джеймс беше Офицер на Ордена на Британската империя, членуваше в Кралското общество на изкуствата и Кралското общество на литературата във Великобритания.

Свързани заглавия
П. Д. Джеймс твърди, че е разкрила мистериозно убийство от 1931 г.
П. Д. Джеймс номинирана за наградата „H R F Keating Award”
Къде и как обича да чете П. Д. Джеймс

П. Д. Джеймс спечели приз на британските награди за „Жена на годината”
П. Д. Джеймс написа продължение на „Гордост и предразсъдъци”

„Убийство в Дорсет” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

240766_b

Сърдити старчета и хитри детективи

Като нова среща със стари приятели действа всеки роман на Ричард Озмън Неговата поредица „Криминален …