Начало / Свят / П. Д. Джеймс спечели приз на британските награди за „Жена на годината”

П. Д. Джеймс спечели приз на британските награди за „Жена на годината”

Криминалната писателка П. Д. Джеймс спечели приз на наградите за „Жена на годината” във Великобритания, съобщи thebookseller.com. Тя беше почетена за цялостен принос с „Sacla’ Women of the Year Lifetime Achievement Award”. Организаторите на събитието коментираха, че „тя продължава да вдъхновява милиони хора по света със своето творчество, което вече се простира в шест десетилетия”.

Джеймс заяви, че за нея наградата е „чест и привилегия”. Тя добави: „През моя дълъг и забележителен живот съм имала възможността да стана свидетел на дългия път, който жените извървяха, за да стигнат там, където са днес. Макар да има още много работа в тази насока, особено в сферата на бизнеса и политиката, тази вечер е моментът да отпразнуваме постиженията на жените”.

Церемонията се проведе късно снощи. Бяха връчени награди в още няколко категории. Ето и останалите: с „Barclays Women of the Year Award” беше наградена активистката Зайнаб Салби, с „Good Housekeeping Women of the Year Award” – медалистките от Великобритания на последните Олимпийски и Параолимпийски игри и с „Women of the Year Award” – активистката Дорийн Лорънс.

П.Д. Джеймс е криминална писателка, родена през 1920 г. Тя членува в Камарата на лордовете. Известни са детективските й романи с главен герой полицая и поет Адам Далглиш. Българският читател я познава от романа „Убийство в Дорсет”.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …