Начало / България / Токораз Исто изнесе урок по родолюбие и история на читатели в „Хеликон-Витоша“

Токораз Исто изнесе урок по родолюбие и история на читатели в „Хеликон-Витоша“

Писателят на исторически романи Стоян Цветкашки, известен с псевдонима си Токораз Исто, изнесе истински урок по история и родолюбие на свои почитатели в столичната книжарница „Хеликон-Витоша“. Той събра голяма група фенове, които призова да седнат в кръг около него. В беседата Цветкашки разкри тайни от своята писателска кухня.

„Българските историци са длъжници на българите. Нашата история е писана от чужденци, които са искали да докажат, че сме народ, който не е достоен. На тези хора се позовават историците. Така тя  се преподава и в училище и децата се отвращават и не искат да я учат. Писателите на исторически романи също сме длъжници на хората. Нашите предшественици са били достойни хора, хора на истината и честта“, сподели той.

Исто предупреди, че книгите му са тежки и сложни и са предназначени само за чтящи хора.

„Това не могат да бъдат първа книга за четене за някого. Опитвам се да пиша триизмерно, живо, интересно. Опитвам се да стигна до хората. Те трябва да са подготвени. Хората, които четат моите книги, са геори. Четящият човек е уникален човек, той е режисьор, актьор, сценограф, зрител. Той върши повече работа от писателя. Всъщност всеки читател е и писател. Книгите трябва да се четат с цялото същество“, каза още авторът на поредиците „Тангра“ и „Ятаган и меч“.

Исто обяви, че е изненадан от успеха на поредиците си. Той уточни, че „Тангра“ ще бъде в 18 книги, като досега са излезли 11.

„Мислех си, че книгите ми ще бъдат поредната греда в книгозидаването ни. Бях се подготвил за 2-3 и след това – фалит. Ние сме длъжници към децата си, защото сега малко четат. Но съм обнадежден“, коментира още Цветкашки.

Всички книги на Токораз Исто тук

 

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …