Начало / Свят / П. Д. Джеймс твърди, че е разкрила мистериозно убийство от 1931 г.

П. Д. Джеймс твърди, че е разкрила мистериозно убийство от 1931 г.

Писателката П. Д. Джеймс твърди, че е разкрила мистериозно убийство от 1931 г., съобщи „Гардиън”. Убийството на Джулия Уолас в Ливърпул е една от най-големите криминални мистерии на ХХ век, която „няма равна на себе си”, по думите на Реймънд Чандлър. В статия за „Sunday Times magazine” Джеймс казва, че знае кой е убиецът.

Тя прави паралел към този случай в книгите си „The Skull Beneath the Skin” (1982 г.) и „The Murder Room” (2003 г.). Съпругът на Уолас – Уилям (застрахователен агент) е обвинен, но апелативен съдия го оправдава, след като не намира доказателства за безспорната му вина.

Разгадаването на случая се усложнява, след като става ясно за телефонно обаждане, получено в клуба по шах на Уилям в нощта преди убийството. Мъж с фалшивото име РМ Куалтроу оставя съобщение за него, като го кани на адреса „Менлов Гардънс Ийст” № 25 следващата нощ. В нощта на убийството Уолас отива да търси адреса, очаквайки нещо, свързано с работата му, но разбира, че той не съществува. След като се връща, намира тялото на съпругата си безжизнено. Поне така твърди той тогава.

П. Д. Джеймс е на мнение, че съпругът е бил виновен. Именно това обаждане става алибито на Уолас. Така и не става ясно кой го е направил. Според прокуратурата Уолас сам е инсинирал обаждането, за да си осигури алиби. Джеймс обаче смята, че позвъняването е дело на 22-годишния хулиган Ричард Пари, който изпратил Уолас за зелен хайвер, защото загубил работата си заради него. Пари не си признал, за да не привлече подозрения към себе си, тъй като и той бил сред заподозрените. Тогавашният съд не успява да намери рационално обяснение, затова как така Уолас е решил да убие жена си същата нощ, в която получава анонимната фалшива покана.

Това не е първият случай, в който писателка смята, че е разкрила криминална мистерия. През 2002 г. Патриша Корнуел заяви, че е 100% сигурна, че художникът Уолтър Сикърт е Джак Изкормвача. Тя базира теорията си на писмо с воден знак. Корнуел изхарчва над 2 милиона паунда, купувайки материали от Сикърт, за собственото си разследване. И нейната теория обаче така и не е призната.

П.Д. Джеймс е криминална писателка, родена през 1920 г. Тя членува в Камарата на лордовете. Известни са детективските й романи с главен герой полицая и поет Адам Далглиш. Българският читател я познава от романа „Убийство в Дорсет”.

„Убийство в Дорсет” тук

Книги от Патриша Корнуел тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …