Начало / Свят / „Амазон“ и „Hachette“ най-накрая се разбраха

„Амазон“ и „Hachette“ най-накрая се разбраха

Дългият диспут между „Амазон“ и издателството „Hachette“ най-накрая приключи, съобщи „Гардиън“. Двете компании се споразумяха за цените на електронните издания. Припомняме, че спорът им започна още през май тази година и в него бяха намесени издатели, писатели и литературни агенти. От началото на 2015 г. „Hachette“ ще имат контрола върху цените на своите е-книги. „Амазон“ пък отново ще разпространява нормално изданията на френската издателска къща.

През май „Амазон“ и „Hachette“ влязоха в спор, защото издателството отказа да даде на онлайн търговската фирма контрола върху цените на е-книгите си, което щеше да направи така, че всяка творба да се продава за под 10 долара. В резултат на това компанията на Джеф Безос спря потребителите от възможността да поръчват предварително произведения, намали отстъпките за книги на „Hachette“ и доставяше копията с големи закъснения, понякога повече от месец.Това имаше огромен негативен ефект върху продажбите.

В резултат на агресивната си тактика „Амазон“ бяха остро критикувани от други издатели, литературни агенти и писатели като Дона Тарт, Джон Гришам, Салман Рушди и Стивън Кинг. Общо 900 писатели платиха за цяла страница в „Ню Йорк Таймс“, насочена срещу онлайн търговеца. Сега, след като договорката беше обявена, отзивите са положителни. Популярният писател Дъглас Престън коментира:

„Много се успокоих за себе си и своите колеги. Не знам подробности, но съм сигурен, че Майкъл Пийч (изпълнителен директор на френското издателство – бел. ред.) не би приел нещо, ощетяващо неговите автори, затова съм щастлив. Не се променя факта, че „Амазон“ контролира 50% от книжния пазар в САЩ и са готови да навредят без скрупули на писателите и техните книги всеки път, когато имат някакъв проблем. Надявам се в бъдеще, в подобни ситуации, да не се стига до такива крайности.“

Свързани заглавия
Топ литературен агент сравни „Амазон“ с ИДИЛ

Пол Кругман: „Амазон“ вреди и на писателите, и на читателите

Британски комедиант обвини „Амазон“ в монопол и измама
Германските автори подкрепиха американските срещу „Амазон”
Писателска организация призова борда на директорите на „Амазон“ да вземат страна в диспута с „Hachette“

Германските автори подкрепиха американските срещу „Амазон”

Агенцията, държаща правата на Джордж Оруел, се опълчи на „Амазон“

Министърът на културата на Франция: „Амазон“ застрашава разнородността в литературата

Лий Чайлд: Не ме интересува формата на книгите ми, стига те да достигат до читателите

„Амазон“ отговори на „Hachette“ с писмо до читателите

Писатели платиха цяла страница реклама срещу „Амазон”

900 писатели се обединиха срещу „Амазон”

Прочетете още

КНИЖАРЯТ Рали

Кошмари

Ралица Маркова, Хеликон Витоша В „Нощната къща“ от Ю Несбьо четиринайсетгодишният Ричард, аутсайдерът в училище, …