Начало / Свят / „Амазон“ и „Hachette“ най-накрая се разбраха

„Амазон“ и „Hachette“ най-накрая се разбраха

Дългият диспут между „Амазон“ и издателството „Hachette“ най-накрая приключи, съобщи „Гардиън“. Двете компании се споразумяха за цените на електронните издания. Припомняме, че спорът им започна още през май тази година и в него бяха намесени издатели, писатели и литературни агенти. От началото на 2015 г. „Hachette“ ще имат контрола върху цените на своите е-книги. „Амазон“ пък отново ще разпространява нормално изданията на френската издателска къща.

През май „Амазон“ и „Hachette“ влязоха в спор, защото издателството отказа да даде на онлайн търговската фирма контрола върху цените на е-книгите си, което щеше да направи така, че всяка творба да се продава за под 10 долара. В резултат на това компанията на Джеф Безос спря потребителите от възможността да поръчват предварително произведения, намали отстъпките за книги на „Hachette“ и доставяше копията с големи закъснения, понякога повече от месец.Това имаше огромен негативен ефект върху продажбите.

В резултат на агресивната си тактика „Амазон“ бяха остро критикувани от други издатели, литературни агенти и писатели като Дона Тарт, Джон Гришам, Салман Рушди и Стивън Кинг. Общо 900 писатели платиха за цяла страница в „Ню Йорк Таймс“, насочена срещу онлайн търговеца. Сега, след като договорката беше обявена, отзивите са положителни. Популярният писател Дъглас Престън коментира:

„Много се успокоих за себе си и своите колеги. Не знам подробности, но съм сигурен, че Майкъл Пийч (изпълнителен директор на френското издателство – бел. ред.) не би приел нещо, ощетяващо неговите автори, затова съм щастлив. Не се променя факта, че „Амазон“ контролира 50% от книжния пазар в САЩ и са готови да навредят без скрупули на писателите и техните книги всеки път, когато имат някакъв проблем. Надявам се в бъдеще, в подобни ситуации, да не се стига до такива крайности.“

Свързани заглавия
Топ литературен агент сравни „Амазон“ с ИДИЛ

Пол Кругман: „Амазон“ вреди и на писателите, и на читателите

Британски комедиант обвини „Амазон“ в монопол и измама
Германските автори подкрепиха американските срещу „Амазон”
Писателска организация призова борда на директорите на „Амазон“ да вземат страна в диспута с „Hachette“

Германските автори подкрепиха американските срещу „Амазон”

Агенцията, държаща правата на Джордж Оруел, се опълчи на „Амазон“

Министърът на културата на Франция: „Амазон“ застрашава разнородността в литературата

Лий Чайлд: Не ме интересува формата на книгите ми, стига те да достигат до читателите

„Амазон“ отговори на „Hachette“ с писмо до читателите

Писатели платиха цяла страница реклама срещу „Амазон”

900 писатели се обединиха срещу „Амазон”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

timthumb

Джон Гришам и Джордж Мартин на бунт срещу изкуствения интелект

Страхуват се, че ще останат без работа Известни имена от бранша се сдружиха, като планират …