Начало / Критика / Пол Кругман: „Амазон“ вреди и на писателите, и на читателите

Пол Кругман: „Амазон“ вреди и на писателите, и на читателите

Пол Кругман, икономист, писател и журналист, публикува текст в „Ню Йорк Таймс“, в който пише, че с натиска си върху издателствата, „Амазон“ вреди както писателите, така и на читателите, съобщи thebookseller.com. Американецът е носител на Нобелова награда за икономика за 2008 г. и е смятан за един от най-влиятелните колумнисти.

„Засега „Амазон“ не експлоатира клиентите. Те държат цените ниски, за да затвърдят доминацията си. Това, което правят, е да използват властта си на пазара, за да изстискват издателите с цел да им плащат по-малко за книгите. Пример е случаят с „Hachette“. „Амазон“ не е монополист в смисъла на търговец, който има силата на вдига цените. Те са монополист в смисъла на купувач, който има силата да смъква цените.

Дали потребителите могат да разчитат, че „Амазон“ няма да злоупотребява все повече с властта си? Не, не могат. Диспутът с „Hachette“ го доказва. Като подлага издателите на натиск, „Амазон“ вреди и на писатели, и на читатели. Продажбите на една книга зависят много от устната реклама. Човек често си купува книга, защото е чул за нея. „Амазон“ притежава силата да прекъсва връзката, като не разпространява въпросната книга. Разбира се, читателят може да си я набави и от другаде, но има и голяма вероятност просто да се откаже. Което ни връща към ключовия въпрос. Не ми казвайте, че „Амазон“ дава на клиентите това, което искат, или пък че са си спечелили своята позиция. Това, което има значение, е че имат прекалено голяма власт, с която злоупотребяват.“

Свързани заглавия
Британски комедиант обвини „Амазон“ в монопол и измама
Германските автори подкрепиха американските срещу „Амазон”

Книги от Пол Кругман тук

 

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …