Начало / Автори / Какво научихме за Херман Кох в „Хеликон-България“

Какво научихме за Херман Кох в „Хеликон-България“


Снощи, 12 декември, Херман Кох – най-превежданият съвременен писател, беше гост на столичната книжарница „Хеликон-България“. Романите му „Вечерята“ и „Вила с басейн“, издадени на български от „Колибри“, бяха представени от Георги Господинов и Светлозар Желев. Почитатели на Кох бяха изпълнили до краен салона на книжарницата.Ето какво те научиха за него:

–      Бил е непокорен ученик, но е умеел да пише добре. Решава да се отдадена писане, въпреки протеста на родители си. „Умишлено изгорих мостовете зад себе, за да мога само с писане да живея“, заяви Кох.

–      Писал е разказ за Христо Стоичков, когато българинът е играл за „Барселона“, а той е живял в едноименния град. Не са срещали.

–      Пише по два часа на ден. „Отначало пишех по 5 часа, но на другия ден разбирах, че последните 3 часа са били излишни. Резултатът от тях отиваше в кошчето“, сподели писателят.

–      Написал е една пиеса, но няма желание да опита отново.“Късият разказ носи удовлетворение, но е кратко. При романите е друго. Удоволствието е много по-голяма“, категоричен е холандецът.

–      Повлиян е от руските класици, изучавал е руски 3 месеца и чете кирилицата.“В основата на всичко е Достоевски“, категоричен е Господинов.

–      Намира универсалното в регионалното. Умишлено вкарва повече холандски имена и холандски бит, за да е екзотично за читателите.

–      Идеите му тръгват от гласа на персонажите. „Оставям героите да ме водят. Понякога съжалявам, че героят става по-лош отколкото съм си мислил предварително. Когато започнах да пиша „Вила с басейн”, нямах никаква идея какво точно ще се случи. Колкото по-напред стигах с писането на книгата, сменях идеята през цялото време“.

–      Смята, че преводачите правят романите да звучат по-добре, отколкото ги е написал.

–      Съобразява с изискванията на редакторите. „Нали те правят по-добра моята книга“.

Свързани заглавия

Херман Кох: Може да сме злодеи в съкровените си мисли, но никой да не разбере

Херман Кох представя „Вечерята“ и „Вила с басейн“ в „Хеликон-България“

„Вечерята“ от Херман Кох (ревю)

„Вечерята“ от Херман Кох (анотация и откъс)

Книги от Кох тук

Фото: Елена Бойчинова

 

Прочетете още

С актрисата Лили Сучева, която чете откъс от романана премиерата_

Гергана Лаптева за новата си книга: Написах „Момичето от портрета“ с тангата на Гардел и Пиацола

Шепа българи в чужд свят са съхранили страната в сърцата си Книга след книга, стилът …