Начало / Критика / Салман Рушди: Всички религии имат своите фанатици. Но основният проблем е в света на исляма

Салман Рушди: Всички религии имат своите фанатици. Но основният проблем е в света на исляма

Салман Рушди получи престижната литературна награда „PEN/Pinter Prize“, съобщи британският „Телеграф“. Всяка година носителите на отличието го споделят с чуждестранен писател, който защитава свободата на словото с риск за собствената си безопасност. На лекцията при награждаването в Британската национална библиотека Рушди избра сирийския активист Мазен Даруиш и отправи остри критики към ислямските фанатици и изобщо към екстремизма в религиите.

Даруиш е основател и президент на Сирийския център за медии и свобода на изразяване. Неговата организация документира всички нарушения на човешките права от 2011 г. насам. Той беше арестуван в своята родина на 16 февруари 2012 г., а през март 2014 г. беше обвинен в „публични терористични действия“. Ако бъде признат за виновен го грозят до 15 години затвор. Рушди заяви:

„Дума, която изобщо не харесвам – ислямофобия – се разпространява като епитет към тези, които не са съгласни с определени идеи. Но първо, ако не съм съгласен с вашите идеи, аз съм свободен да го направя, както вие сте свободни да не се съгласите с моите. Идеите не могат да бъдат обявени за универсално верни, само защото някой твърди, че има този или онзи измислен небесен бог на своя страна. И второ – тези, които страдат най-много от ислямския фанатизъм, са младите мюсюлмани.

Към подобен фанатизъм аз мога да изпитвам само фобия. Както много анализатори казват, това, което се убива в Ирак, не са само човешки същества, а цяла култура. Да не си съгласен с този ужас е единствената нормална реакция. Не мога, като гражданин, да не говоря против ужаса и равнодушно да гледам как млади британци са подмамвани и подтиквани към бруталност и екстремизъм.

Трябва да се признае, че всички религии имат своите фанатици. Християнските екстремисти потъпкват постоянно правата на жените и хората с различна сексуална ориентация. Екстремистите в Индия се опитват да пренапишат историята и учебниците така, че да са съобразени с тесногръдата им идеология. Но основният проблем е в света на исляма. Той се корени в езика на кръвта и войната, разпространен от салафитското движение.

За такива идеологии модерното е врагът, врагове са още равните права на жените и мъжете вместо дискриминацията, справедливото правителство вместо тиранията и т.н. В наши дни ние сме изплашени от религията изобщо, най-вече от последователите на една религия, които използват насилие и жестокост и се аргументират, че го правят в името на даден бог.“

Рушди е най-известен с творбата си от 1989 г., озаглавена „Сатанински строфи“. След нейното публикуване иранския лидер аятолах Рухолах Хомейни поиска главата на автора и той живя в изгнание години наред.

Наградата „PEN/Pinter Prize” се дава на двама писатели всяка година – за британец или живеещ и работещ във Великобритания, както и за „писател на куража”. Тяхната дейност трябва да бъде в духа на драматурга, поет и нобелов лауреат Харолд Пинтър.

Свързани заглавия
Салман Рушди ще получи PEN/Pinter Prize
Салман Рушди получи „Грозното пате“ от датската принцеса Мари
Принц Чарлс не подкрепил Салман Рушди след „Сатанински строфи“, мислел, че книгата обижда исляма

Салман Рушди е мишена в иранска видео игра

Салман Рушди стана на 65

Девора Роуз: Салман Рушди не е кавалер
„Фейсбук” се извини на Салман Рушди
Краят под краката ни
Салман Рушди отново на български

Ислямски духовници: Салман Рушди в Индия! Това е като сол в раните

Книги от Салман Рушди тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

PeterMayBarryAward

Непоискан роман на Питър Мей се превърна в бестселър

Писателят удари десетката с „Карантина” Когато някой писател прибере неиздадените си романи в чекмеджето, обикновено …