Начало / Критика / Салман Рушди: Всички религии имат своите фанатици. Но основният проблем е в света на исляма

Салман Рушди: Всички религии имат своите фанатици. Но основният проблем е в света на исляма

Салман Рушди получи престижната литературна награда „PEN/Pinter Prize“, съобщи британският „Телеграф“. Всяка година носителите на отличието го споделят с чуждестранен писател, който защитава свободата на словото с риск за собствената си безопасност. На лекцията при награждаването в Британската национална библиотека Рушди избра сирийския активист Мазен Даруиш и отправи остри критики към ислямските фанатици и изобщо към екстремизма в религиите.

Даруиш е основател и президент на Сирийския център за медии и свобода на изразяване. Неговата организация документира всички нарушения на човешките права от 2011 г. насам. Той беше арестуван в своята родина на 16 февруари 2012 г., а през март 2014 г. беше обвинен в „публични терористични действия“. Ако бъде признат за виновен го грозят до 15 години затвор. Рушди заяви:

„Дума, която изобщо не харесвам – ислямофобия – се разпространява като епитет към тези, които не са съгласни с определени идеи. Но първо, ако не съм съгласен с вашите идеи, аз съм свободен да го направя, както вие сте свободни да не се съгласите с моите. Идеите не могат да бъдат обявени за универсално верни, само защото някой твърди, че има този или онзи измислен небесен бог на своя страна. И второ – тези, които страдат най-много от ислямския фанатизъм, са младите мюсюлмани.

Към подобен фанатизъм аз мога да изпитвам само фобия. Както много анализатори казват, това, което се убива в Ирак, не са само човешки същества, а цяла култура. Да не си съгласен с този ужас е единствената нормална реакция. Не мога, като гражданин, да не говоря против ужаса и равнодушно да гледам как млади британци са подмамвани и подтиквани към бруталност и екстремизъм.

Трябва да се признае, че всички религии имат своите фанатици. Християнските екстремисти потъпкват постоянно правата на жените и хората с различна сексуална ориентация. Екстремистите в Индия се опитват да пренапишат историята и учебниците така, че да са съобразени с тесногръдата им идеология. Но основният проблем е в света на исляма. Той се корени в езика на кръвта и войната, разпространен от салафитското движение.

За такива идеологии модерното е врагът, врагове са още равните права на жените и мъжете вместо дискриминацията, справедливото правителство вместо тиранията и т.н. В наши дни ние сме изплашени от религията изобщо, най-вече от последователите на една религия, които използват насилие и жестокост и се аргументират, че го правят в името на даден бог.“

Рушди е най-известен с творбата си от 1989 г., озаглавена „Сатанински строфи“. След нейното публикуване иранския лидер аятолах Рухолах Хомейни поиска главата на автора и той живя в изгнание години наред.

Наградата „PEN/Pinter Prize” се дава на двама писатели всяка година – за британец или живеещ и работещ във Великобритания, както и за „писател на куража”. Тяхната дейност трябва да бъде в духа на драматурга, поет и нобелов лауреат Харолд Пинтър.

Свързани заглавия
Салман Рушди ще получи PEN/Pinter Prize
Салман Рушди получи „Грозното пате“ от датската принцеса Мари
Принц Чарлс не подкрепил Салман Рушди след „Сатанински строфи“, мислел, че книгата обижда исляма

Салман Рушди е мишена в иранска видео игра

Салман Рушди стана на 65

Девора Роуз: Салман Рушди не е кавалер
„Фейсбук” се извини на Салман Рушди
Краят под краката ни
Салман Рушди отново на български

Ислямски духовници: Салман Рушди в Индия! Това е като сол в раните

Книги от Салман Рушди тук

Прочетете още

71K72qp42yL._AC_UF894,1000_QL80_

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (13 май – 19 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „King Of Sloth“ от Ана Хуанг (нова в класацията) 2. „Funny …