Начало / Свят / Патрик Модиано обявен за съвременния Марсел Пруст

Патрик Модиано обявен за съвременния Марсел Пруст

Патрик Модиано вчера стана Нобелов лауреат за литература за 2014 г. Новината предизвика отзвук в цял свят. Шведската академия обяви, че отдава почит на „изкуството на паметта“ на Модиано и го определи като съвременния Марсел Пруст, съобщи „Гардиън“. Модиано стана 15-ия французин, който печели приза, и последва стъпките на своите сънародници Андре Жид, Албер Камю и Жан-Пол Сартр.

Петер Енглунд, постоянен секретар на Шведската академия, коментира:

„Той не е труден за четене. Притежава характерен, ясен, опростен стил. На човек е достатъчно само да отвори негова книга и да разбере, че става въпрос за Модиано. Кратки, ясни изречения, без нищо излишно. Но в тази опростеност има нещо много изтънчено. Той е като Марсел Пруст на нашето време, макар проектът му да е доста по-различен. Централната тема в творчеството на Модиано е погледът към миналото, проблема с приемането и разбирането му.“

Президентът на Франция Франсоа Оланд също поздрави своя съгражданин.

„Републиката е горда от международното признание, което получава един от най-великите ни писатели. Патрик Модиано е 15-ият французин, който получава Нобелова награда, което показва огромното влияние на нашата литература“, сподели Оланд.

Модиано, който е известен като срамежлив човек, странящ от общественото внимание, засега отказва коментар. Неговото творчество е силно повлияно от проблемите в детството му. Баща му е Алберт Модиано, италиански еврейн, който преживява Холокоста благодарение на търговски сделки с Гестапо. Той почти напълно изоставя семейството си заради неразбирателство със своята съпруга, белгийската актриса Луиза Колпейн. Освен романи Модиано пише и детски книги и филмови сценарии. Най-признатата му творба е преведена на английски като „Missing Person“ и получава „Гонкур“ през 1978 г.

Свързани заглавия
Патрик Модиано е новият Нобелов лауреат за литература
Хорас Енгдал, член на журито на Нобеловата награда за литература: Писателите се откъсват от обществото и развиват нездрави взаимоотношения с институциите

Книги от Патрик Модиано тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

2389samladeVerk

Роман за любовта към книгите спечели наградата „Август Стриндберг”

Най-престижното шведско отличие отиде при Лидия Сандгрен Психолог по образование, тя работи върху дебюта си …