Начало / Свят / Лопата, която е била притежание на Джордж Бърнард Шоу и Рей Бредбъри, отива на търг

Лопата, която е била притежание на Джордж Бърнард Шоу и Рей Бредбъри, отива на търг

Лопата, която е била притежание на знаменитите автори Джордж Бърнард Шоу и Рей Бредбъри, ще бъде изложена на търг, съобщи „Гардиън“. Търгът ще се проведе на 25 септември в Лос Анджелис и ще бъде организиран от аукционната къща „Nate D Sanders“. Наддаването ще започне от 5 000 долара.

Шоу е използвал лопатата, за да засади черница в обществена градина на 80-ия си рожден ден на 26 юли 1936 г. По-късно той я подарява на Хари Бачлър Хигс – негов градинар и приятел в продължение на 34 години. Впоследствие Бредбъри получава лопатата като коледен подарък. В поема, озаглавена „GBS and the Spade“, той пише как усещал влиянието на Нобеловия лауреат докато държал лопатата в ръцете си.

Шоу получава Нобелова награда за литература през 1925 г. Бредбъри, който почина през 2012 г., е бил голям негов почитател. Той го определя за най-великия драматург на ХХ век.

Джордж Бърнард Шоу е ирландски драматург и писател, роден през 1856 г. Творчеството му засяга важни проблеми като образование, брак, религия, политика, здравеопазване, класово разделение. Шоу е написал 5 романа и над 60 пиеси. Изявявал се е още като композитор, литературен критик и журналист. Той е и съосновател на университета „London School of Economics“. Получава Нобелова награда за литература за 1925 г. Умира през 1950 г.

Рей Бредбъри е американски писател, роден през 1920 г. Автор е на множество популярни романи в жанр научна фантастика, считан е за класик. На български са преведени творбите му „451 градуса по Фаренхайт”, „Сбогом, Лято”, „Вино от глухарчета”, „От прахта родени” и др. Интересен факт е, че не е завършил висше образование. Носител е на наградите „O’Хенри”, „Бенджамин Франклин”, „Гандалф”. Умира през 2012 г.

Свързани заглавия
Рей Бредбъри: Синоним на думата работа е ЛЮБОВ

Рей Бредбъри за важността да си водиш бележки

Рей Бредбъри: Не се опитвам да опиша бъдещето. Опитвам се да го предотвратя
Личната колекция на Рей Бредбъри отива в библиотеката в родния му град
Известни писатели за важността на библиотеките
Как се справят известните автори с писателския блокаж?
Рей Бредбъри: Останах си 12-годишно момче
Рей Бредбъри е бил разследван за симпатизиране на комунизма
Съвети за писане от майсторите
Спилбърг и Стивън Кинг за Рей Бредбъри
Светът се прекланя пред Рей Бредбъри
Почина Рей Бредбъри

Книги от Рей Бредбъри тук

„Бърнард Шоу: Афоризми“ тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …