Начало / Свят / Личната колекция на Рей Бредбъри отива в библиотеката в родния му град

Личната колекция на Рей Бредбъри отива в библиотеката в родния му град

Личната колекция от книги на Рей Бредбъри ще бъде преместена в библиотеката в Уокиган – родният град на знаменития автор на научна фантастика, съобщи „Лос Анджелис Таймс”. Бредбъри живее в града до 13-годишна възраст. След това се мести в Лос Анджелис. Писателят почина на 91 години през 2012 г.

След смъртта му властите в Илинойс, където се намира Уокиган, научили, че той е завещал личната си колекция на библиотеката в родното му място. Служители на библиотеката вече пренасят книгите от дома на Бредбъри в Лос Анджелис. Колекцията на автора била претъпкана и разнообразна, като във всяка стая имало повече книги, отколкото можела да побере. Тя съдържала някои редки издания, творби на различни езици и копия с автограф на големия писател.
Библиотеката в Уокиган планира да направи изложба, посветена на Рей Бредбъри. Тя ще показва  не само книгите, които е написал, но и тези, които е притежавал. Градът има парк, носещ неговото име. В Лос Анджелис пък има площад, кръстен на автора на „451 градуса по Фаренхайт”.

Рей Бредбъри е автор на множество популярни романи в жанр научна фантастика. На български са преведени творбите му „451 градуса по Фаренхайт”, „Сбогом, Лято”, „Вино от глухарчета”, „От прахта родени” и др. Интересен факт е, че не е завършил висше образование. Носител е на наградите „O’Хенри”, „Бенджамин Франклин”, „Гандалф”.

Свързани заглавия
Известни писатели за литературната критика
Рей Бредбъри: Останах си 12-годишно момче
88 книги, които формираха Америка
Съвети за писане от майсторите
Спилбърг и Стивън Кинг за Рей Бредбъри
Рей Бредбъри: Животът е прекалено сериозен, за да бъде взиман на сериозно
Светът се прекланя пред Рей Бредбъри

Книгите на Рей Бредбъри тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …