Начало / Автори / Рей Бредбъри: Синоним на думата работа е ЛЮБОВ

Рей Бредбъри: Синоним на думата работа е ЛЮБОВ

Рей Бредбъри е обичан писател, отдаден поддръжник на изследването на космоса и защитник на тезата, че човек трябва да върши задълженията си с любов, желание и радост. Представяме ви кратък откъс от книгата му „Zen in the Art of Writing“ (1994 г.), съдържащ вечна мъдрост за любовта, работата, провала и творческия процес. Откъсът е публикуван в brainpickings.org

„Защо в общество с пуританско наследство изпитваме такива противоречиви чувства за работата? Чувстваме се виновни, ако не работим, но в същото време изобщо не искаме да го правим. Единственото, за което се сещам като обяснение, е че се захващаме с неправилната работа, с грешния бизнес, за да не скучаем. Или по-лошо – работим единствено за пари. В този случай работата, важна единствено за тази цел, деградира до скука. Има ли причина тогава да се чудим защо я мразим? В този си вариант тя не може да бъде по-далеч от творческото начало.

Не трябва да гледаме на работата като провал. Да се провалиш означава да се откажеш. Но ако сме част от движещ се процес няма провал. Всичко продължава. Ако се справиш, добре се учиш. Ако се справиш зле, се учиш дори повече. Работата представлява уроци. Няма провал, ако човек не спре. Ако не работим, унищожаваме творческия процес.

Започнах ли да звуча като сектант? Йогин, който се храни с кумкуат, грейпфрут и бадеми под смокиновото дърво? Нека ви уверя, че говоря тези неща, защото те са ми били в помощ през последните 50 години. Мисля, че може да проработят и при вас. Ще разберете истината само ако опитате. Бъдете прагматични. Ако вашият начин на работа не ви носи успех, пробвайте моя метод. Ако го сторите, може скоро да намерите нов синоним на думата работа. Това е ЛЮБОВ“.

Рей Бредбъри е американски писател, роден през 1920 г. Автор е на множество популярни романи в жанр научна фантастика, считан е за класик. На български са преведени творбите му „451 градуса по Фаренхайт”, „Сбогом, Лято”, „Вино от глухарчета”, „От прахта родени” и др. Интересен факт е, че не е завършил висше образование. Носител е на наградите „O’Хенри”, „Бенджамин Франклин”, „Гандалф”. Умира през 2012 г.

Свързани заглавия
Рей Бредбъри за важността да си водиш бележки

Рей Бредбъри: Не се опитвам да опиша бъдещето. Опитвам се да го предотвратя
Личната колекция на Рей Бредбъри отива в библиотеката в родния му град
Известни писатели за важността на библиотеките
Как се справят известните автори с писателския блокаж?
Рей Бредбъри: Останах си 12-годишно момче
Рей Бредбъри е бил разследван за симпатизиране на комунизма
Съвети за писане от майсторите
Спилбърг и Стивън Кинг за Рей Бредбъри
Светът се прекланя пред Рей Бредбъри
Почина Рей Бредбъри

Книги от Рей Бредбъри тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …