Начало / Свят / Рей Бредбъри е бил разследван за симпатизиране на комунизма

Рей Бредбъри е бил разследван за симпатизиране на комунизма

ФБР е разследвало Рей Бредбъри (1920-2012) през 50-те години заради критичното му писане за правителството на САЩ, съобщи „Гардиън”. Писателят е бил заподозрян, че симпатизира на комунистите, въпреки че никога не е членувал в партията им.

50-те са мрачно време в американската история. Тогава директор на ФБР е Едгар Хувър, който е преследвал всички, които критикуват властта, лепвал им е етикета „комунисти” и е трупал папки с досиета срещу тях. Срещу писателя са събрани 40 страници материали, като единственото „уличаващо” доказателство е, че критикувал американското правителство в произведенията си. Във фантастичните му сюжети агентите са разпознали собствената си действителност. Което впрочем е така.

Няколко информатори са писали доноси срещу Бредбъри, описвайки живота, работата му и разговорите му. Естествено, всичко е използвано, за да се създаде образ на човек, който е „индивидуалист, който може да вкара отрова в отношението към американските институции”. С произведенията си той „всява съмнения у американците, че САЩ би изгубил евентуална Трета световна война”, пише в досието му.

През 1959 г. ФБР замразява досието на автора със заключение, че няма никакви улики да има нещо общо с комунистическата партия. През 1968 г. отново го отваря заради покана, която Бредбъри получава за културен конгрес в кубинската столица Хавана.

Разследването на ФБР е описано от биографа на писателя Сам Уелър в „Хрониките на Бредбъри”.

Книгите на Бредбъри тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …