Начало / България / Излиза ново издание на класиката „Кръстникът“

Излиза ново издание на класиката „Кръстникът“

До дни на българския книжен пазар ще се появи отново класиката „Кръстникът“ на Марио Пузо, съобщи издателство „Емас“. Сагата за фамилията Корлеоне отсъстваше от книжарниците близо две години.

За романа си самокритичният Пузо казва:

 „Ще ми се да я бях написал по-добре. Бях на 45 години, имах дългове от над $20 000 към приятели, банки и бях заплашен от фалит. Това беше времето, в което трябваше да порасна и поема отговорност – да напиша хит.“

Още с излизането си „Кръстникът“ става една от най-четените следвоенни американски книги, продадена в над 21 млн. тираж в цял свят. Писана в края на 60-те години на миналия век, Пузо представя не само картина на трупане на богатства от мафията, насилие, секс и отмъщение, но и засяга разкъсването на общественото мнение в САЩ в разгара на войната във Виетнам. „Семейните ценности“ са слогана, който остава в съзнанието на всички читатели, а книгата е одобрявана дори от Коза ностра.

Голяма роля запревръщането на романа в култ има и екранизацията, която прави Франсис Форд Копола. Трите филма по книгата имат общо 9 награди „Оскар“ и още 20 номинации за най-престижната награда в киното, а Марлон Брандо и Ал Пачино играят гениално съответно стария Дон Корлеоне и сина му Майкъл.

Марио Пузо има тежко детство. Роден в семейството на неграмотни неаполитански имигранти и едно от общо 12 деца, той израства в Западен Манхатън. Когато е на 12 години баща им ги изоставя. Така майка му е човекът, на когото най-много дължи успеха си, а именно нейната сицилианска гордост той въплъщава най-много в образа на Дон Корлеоне. За „Кръстникът“ той получава аванс от едва $5000 , но става милионер чак след продажбата на правата за публикуване в чужбина и филмовите права.

Свързани заглавия

„Парамаунт” се споразумя с наследниците на Марио Пузо

Битката за марката „Кръстникът” продължава
Ед Фалко, автор на „Фамилията Корлеоне”: Не се опитвам да копирам стила на Марио Пузо
Книгата, разказваща предисторията на „Кръстникът”, излиза утре
Парамаунт” не желае продължения на „Кръстникът”, обръща се към съда
Предисторията на дон Вито Корлеоне ще излезе в книга

Книги от Марио Пузо тук

„Кръстникът се завръща“ от Марк Уайнгарднър тук

 

 

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …