Начало / Свят / Битката за марката „Кръстникът” продължава

Битката за марката „Кръстникът” продължава

Федералният съд в Ню Йорк се произнесе по спора между агенцията, която държи авторските права на писателя Марио Пузо, и филмовото студио „Парамаунт”, съобщи hollywoodreporter.com. Съдът отсъди в полза на „Парамаунт” относно евентуално продължение на сагата „Кръстникът”.

Делото обаче не е окончателна победа за филмовата компания. От „Парамаунт” съдиха агенцията заради публикуването на „The Family Corleone” от Ед Фалко по-рано тази година. Книгата е предисторията на „Кръстникът”. От филмовото студио смятаха, че по силата на договор от 1969 г. имат правата над всякакви продукти, свързани с марката „Кръстникът” – аудио, видео и литература.

Съдът обаче отсъди, че старият договор не пречи на агенцията, която държи правата на Пузо, да оторизира други книги, свързани със сагата. Институцията посочва, че никъде в договора от 1969 г. не се посочва изрично, че „Парамаунт” получава правата за издаване и публикуване на книги, свързани с „Кръстникът”.

От агенцията, която държи авторските права на Марио Пузо, обаче нямат намерение да се откажат. Адвокатите й заявиха, че ще продължат да търсят по съдебен път възможност за отнемане на всякакви права, свързани със сагата „Кръстникът”, от „Парамаунт”.

Свързани заглавия
Ед Фалко, автор на „Фамилията Корлеоне”: Не се опитвам да копирам стила на Марио Пузо
Книгата, разказваща предисторията на „Кръстникът”, излиза утре
Предисторията на дон Вито Корлеоне ще излезе в книга

Книги от Марио Пузо тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …