Начало / Автори / Януш Корчак: Детето не е тиранин, който завладява целия ти живот, то не е само плод на твоята плът и кръв. То е скъпоценната чаша, която Животът ти е дал

Януш Корчак: Детето не е тиранин, който завладява целия ти живот, то не е само плод на твоята плът и кръв. То е скъпоценната чаша, която Животът ти е дал

Днес, 22 юли, се навършват 136 години от рождението на полския писател, педагог и педиатър Януш Корчак. Корчак е негов псевдоним, а истинското му име е Хенрик Голдшмит. През целия си живот твърди, че принадлежи еднакво на полския и еврейския народ. Той е пионер в областта на защитата на правата на детето. Ръководи сиропиталище за еврейски деца в продължение на 30 години (1912–1942). Работи и за „Нашият дом“, сиропиталище за полски деца. Загива заедно със своите 192 възпитаници в газовите камери на нацисткия концлагер в Треблинка през 1942 г. През 2012 г. на български бяха издадени негови съчинения, но тиражът е изчерпан.

Представяме ви цитати от Корчак, публикувани в memorablequotations.com.

„Сто деца са сто индивидуалности, сто човека. Те не са хората на бъдещето, на утрешния ден, а са хора сега, днес“.

„Животът хапе като куче“.

„Децата, малки и слаби, имат малката пазарна стойност“.

„Аз съм пеперуда изпълнена с живот. Не знам къде да летя, но няма да позволя на живота да отреже красивите ми криле“.

„Животът е цирков ринг, а някои номера са по-впечатляващи от други“.

„Детето е способен актьор със стотици маски: различно е пред майка, баща, баба, кърмачка или снизходителен учител, готвач или прислужница, за приятели, богати или бедни. Наивно или хитро, скромно и високомерно, нежно или отмъстително, послушно или непослушно, то се дегизира толкова добре, че може да ни води за носа“.

„Животите на великите хора са като легендите – трудни, но красиви“.

Ето и десетте постулата за родители от Корчак, публикувани в pozitivnoto.info.

1. Не очаквай, че детето ти ще стане като теб или такова, каквото ти искаш. Помогни му да стане не твое копие, а да бъде себе си!

2. Не изисквай от детето си отплата за всичко, което си направил за него. Ти си му дал живот, как може то да ти се отблагодари? То ще даде живот на друг, другият – на трети, и това е необратимият закон на благодарността!

3. Не изливай върху детето своите обиди, за да не ядеш горчив хляб на стари години. Защото, каквото посееш, това ще пожънеш!

4. Не гледай на неговите проблеми с пренебрежение. Животът е даден на всеки според силите и бъди уверен, че на него му е тежко не по-малко, отколкото на теб, а може би дори и повече, защото то няма опит!

5. Не го унижавай!

6. Не забравяй, че най-важните срещи на човека са срещите с децата му. Обръщай им повече внимание – ние никога не можем да знаем, кого ще срещнем в детето си!

7. Не се самоизмъчвай, ако не можеш да направиш нещо за своето дете. Измъчвай се, ако можеш, а не го правиш. Помни, че за детето не е направено достатъчно, ако не е направено всичко!

8. Детето не е тиранин, който завладява целия ти живот, то не е само плод на твоята плът и кръв. То е скъпоценната чаша, която Животът ти е дал за съхранение и развитие в нея на творческия огън. Това е разкрепостената любов на майката и бащата, у които ще расте не “нашето“ и “моето“ дете, а душа, която им е дадена за съхранение!

9. Умей да обичаш чуждото дете. Никога не причинявай на чуждото това, което не би искал да сторят на твоето!

10. Обичай своето дете, каквото и да е то – дори, когато е неталантливо, неудачник или е вече пораснало. Когато общуваш с него се радвай, защото детето е празник, докато е все още с теб!

Свързани заглавия

Годината на Януш Корчак ще бъде отбеляза с изложба и премиера на книгата „Крал Матиуш Първи”

„Корчак. Опит за биография“ тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …