Начало / Свят / Замъкът на Дракула се продава

Замъкът на Дракула се продава

Замъкът на най-известния вампир, граф Дракула, се продава, съобщи huffingtonpost.com. Става въпрос за замъка „Бран“ в Румъния – една от популярните забележителности в страната. Марк Мейър, чиято компания „Herzfeld & Rubin“ ще ръководи процеса по евентуална продажба, обяви, че при подходяща оферта крепостта ще бъде продадена. Цената е 135 милиона долара. Мейър обаче гарантира, че купувачът ще възстанови средствата си бързо, защото замъкът е посещаван всяка година от 560 000 туристи.

Според официалната страница на „Бран“, bran-castle.com, той е построен между 1377 и 1388 г. Нарича се замъка на Дракула, защото съвпада с описанието в култовия роман на Брам Стокър. Самият Стокър никога не е посещавал „Бран“, но се предполага, че е чел за него и така се е вдъхновил.

Самият граф Дракула е базиран в известна степен на румънския средновековен владетел Влад III Дракула, известен още като Влад Цепеш. Влад също не е живял във въпросния замък, но архивни документи показват, че веднъж е бил заловен и е бил затворен там 2 месеца.

Свързани заглавия
165 години от рождението на Брам Стокър

Брам Стокър: Моето отмъщение започна
Седем писатели, които запазват работата си, въпреки че пишат
Договорът за „Дракула” на бял свят след повече от 100 години

Книги от Брам Стокър тук

Прочетете още

С актрисата Лили Сучева, която чете откъс от романана премиерата_

Гергана Лаптева за новата си книга: Написах „Момичето от портрета“ с тангата на Гардел и Пиацола

Шепа българи в чужд свят са съхранили страната в сърцата си Книга след книга, стилът …