Начало / Свят / Замъкът на Дракула се продава

Замъкът на Дракула се продава

Замъкът на най-известния вампир, граф Дракула, се продава, съобщи huffingtonpost.com. Става въпрос за замъка „Бран“ в Румъния – една от популярните забележителности в страната. Марк Мейър, чиято компания „Herzfeld & Rubin“ ще ръководи процеса по евентуална продажба, обяви, че при подходяща оферта крепостта ще бъде продадена. Цената е 135 милиона долара. Мейър обаче гарантира, че купувачът ще възстанови средствата си бързо, защото замъкът е посещаван всяка година от 560 000 туристи.

Според официалната страница на „Бран“, bran-castle.com, той е построен между 1377 и 1388 г. Нарича се замъка на Дракула, защото съвпада с описанието в култовия роман на Брам Стокър. Самият Стокър никога не е посещавал „Бран“, но се предполага, че е чел за него и така се е вдъхновил.

Самият граф Дракула е базиран в известна степен на румънския средновековен владетел Влад III Дракула, известен още като Влад Цепеш. Влад също не е живял във въпросния замък, но архивни документи показват, че веднъж е бил заловен и е бил затворен там 2 месеца.

Свързани заглавия
165 години от рождението на Брам Стокър

Брам Стокър: Моето отмъщение започна
Седем писатели, които запазват работата си, въпреки че пишат
Договорът за „Дракула” на бял свят след повече от 100 години

Книги от Брам Стокър тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …