Начало / Свят / Договорът за „Дракула” на бял свят след повече от 100 години

Договорът за „Дракула” на бял свят след повече от 100 години

Договорът, подписан от Брам Стокър и издателството, потпечатало „Дракула”, ще стане достъпен за читателите, информира „Индипендънт”. Документът, писан на ръка от самия Стокър, ще бъде публикуван заедно с поредно преиздаване на най-значимия роман за вампири. Той е бил офиса на издателство „Констъбъл и Робинсън” от подписването му през 1897 г. до 60-те на миналия век, когато фирмата сменя собственика си. Новият шеф – Бен Глейзбрук, го държал заключен в бюрото си.

От договора става ясно, че писателят си е издействал 20% хонорар, което е много добър процент и днес. Стокър е учил право, но никога не го е практикувал. Макар в последствие да са продадени милиони копия от „Дракула”, първата отпечатана партида е била едва 3 000 бройки на цена 6 шилинга всяка. От първите 1 000 авторът не е взел нищо, но е прибирал по шилинг и 6 пенса за всяко следващо продадено копие.

Брам Стокър не е бил привърженик на литературните агенти. Няколко месеца след публикуването на „Дракула”, той казва: „Някои хора изкарват около 10 000 долара на година от своите романи. Изглежда ми нечестно да се дават 5% или 10% от тази прекрасна сума на посредници”.

„Дракула” излиза на книжния пазар за първи път през 1897 г. Макар да не е първият роман за вампири, книгата е най-популярната в жанра и продължава да вдъхновява истории с подобен характер.

Брам Стокър е роден през 1847 г. в Ирландия. Умира от сифилис през 1912 г. в Англия.

Свързани заглвавия
Преиздават „Дракула” по случай 100-годишнината от смъртта на Брам Стокър
Номинации за най-добър вампирски роман през последните 100 години
Немерен е неизвестен дневник на създателя на Дракула

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …