Начало / Автори / Брам Стокър: Моето отмъщение започна

Брам Стокър: Моето отмъщение започна

Вчера, 20 април, се навършиха 100 години от смъртта на Брам Стокър – автор на най-бележития вампирски роман „Дракула”. Ето и някои интересни факти за него, публикувани в  британския „Телеграф”:

  • Брам Стокър е написал 12 романа, сред които „Дракула” и „The Jewel of Seven Stars”. Първоначалното заглавие на „Дракула”(1897 г.) е „Немъртвият”. Когато книгата излиза, Стокър казва: „Моето отмъщение започна! Разпространих го във вековете, времето е на моя страна”. Може да се е шегувал, но се е оказал прав. Има 1000 романа и 200 филми с персонаж вампир, на име Дракула.
  • Стокър е работил като журналист на свободна практика към „Телеграф” през 90-те години на ХІХ век. От 1905 до 1910 г. е там на пълен работен ден като част от литературния отдел. Пише и ревюта за пиеси.
  • Роден в Дъблин, писателят има някои особени родствени връзки. Много далечен роднина по майчина линия е шерифът на Галуей, който обесва собствения си син. Стокър смята, че това има общо с духа на неговите романи.
  • Разпространено е вярването, че вдъхновение за „Дракула” е румънският владетел Влад Цепеш. Това обаче не е така. Всъщност, Стокър е използвал като прототип Манус Великолепни, някога владетел на голяма част от Ирландия.
  • Брам Стокър често е посещавал САЩ. Там се среща с президентите Уилям Маккинли и Теодор Рузвелт, както и със своя идол Уолт Уитман.
  • Винаги много се е интересувал от изкуство. Основава клуб за скечове през 1874 г.
  • През 1878 г. Стокър се жени за актрисата Флорънс Балком и се установяват в Лондон. Там се запознава с други ирландци като Оскар Уайлд и Уилям Бътлър Йейтс, а и със сър Артър Конан Дойл – създателя на Шерлок Холмс.
  • Брам Стокър е роден през 1847 г. в Ирландия. Умира от сифилис през 1912 г. в Англия.

Свързани заглавия
Договорът за „Дракула” на бял свят след повече от 100 години
„Аз съм легенда” е вампирската книга на ХХ век
Преиздават „Дракула” по случай 100-годишнината от смъртта на Брам Стокър
Немерен е неизвестен дневник на създателя на Дракула

Книги от Брам Стокър тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …