Начало / Автори / 165 години от рождението на Брам Стокър

165 години от рождението на Брам Стокър

Днес, 8 ноември, се навършват 165 години от рождението на ирландския писател Брам Стокър. Той е най-известен с готическия си ужас „Дракула” от 1897 г., създал в популярната култура образа на най-култовия вампир. През живота си Стокър е по-популярен като личен асистент на актьора сър Хенри Ървинг и бизнес мениджър на театъра „Lyceum Theatre”, притежаван от Ървинг. Той беше почетен и от търсачката „Гугъл”.

Стокър е роден през 1847 г. в Клонтаф, близо до Дъблин. Той е третото от седемте деца на неговите родители. Малко известен факт е, че най-големият му брат е сър Торнли Стокър, признат лекар и автор. Брам е прикован на легло от болест през първите 7 години от живота си. Тогава се излекува напълно и дори практикува успешно спорт в училище. Завършва колежа в Дъблин, „Trinity College”.

Започва да се интересува от театър. Става театрален критик в „Дъблин Ивнинг Мейл”. Веднъж дава хвалебствено ревю за ролята на Хамлет, изпълнена от Хенри Ървинг. Ървинг го кани на вечеря и така двамата стават приятели.

През 1878 г. се жени за Флорънс Балком, дъщеря на подполковника Джеймс Балком. Тя е популярна красавица, която по-рано била ухажвана от Оскар Уайлд. Двамата се местят в Лондон. Година по-късно се ражда единственото им дете, което кръщават Ървинг Ноел Торнли Стокър. В Лондон Брам Стокър започва да менажира „Lyceum Theatre” – позиция, която запазва 27 години. Запознава се със сър Артър Конан Дойл и се оказва, че двамата са далечни роднини.

Стокър става известен покрай актьора Ървинг. Двамата обикалят Обединеното кралство и САЩ за представления. В Америка Стокър се запознава с президента Теодор Рузвелт и своя литературен идол Уолт Уитман.

През 1890 г. излиза първата му по-известна книга – „The Snake’s Pass”. Няколко години по-късно се запознава с унгарския пътешественик и писател Армин Вамбери. Смята се, че вдъхновение за „Дракула” са били мрачните истории на Вамбери за карпатските планини. Макар книгата да има успех, тя нашумява години след неговата смърт. Стокър публикува и още два по-известни ужаса – „The Lady of the Shroud” и „The Lair of the White Worm”. Освен „Дракула” на български са преведени още творбите му „Гостът на Дракула”, „Украшението със седем звезди” и „Принцът на розите” – произведение, писано заедно с Оскар Уайлд.

Брам Стокър умира на 20 април 1912 г. в Лондон. Точната причина за смъртта му не е известна, като някои биографи смятат, че става въпрос за вариация на сифилис. След смъртта си Стокър се утвърждава като важна фигура в литературата. Образът на Дракула е многократно използва в различни телевизионни, литературни и кино продукции.

Свързани заглавия
Брам Стокър: Моето отмъщение започна
Седем писатели, които запазват работата си, въпреки че пишат
Договорът за „Дракула” на бял свят след повече от 100 години

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …