Начало / Читатели / „Речни чудовища“ от Джереми Уейд (ревю)

„Речни чудовища“ от Джереми Уейд (ревю)

Флорика ВЕЛЕВА

Още в ранната си младост Джереми Уейд  разбира, че ще остане безразличен към  „капаните на успеха” на съвременната цивилизация. Тази особеност на характера  го отвежда в диви  места като Амазония „защото само там, поради някаква незнайна причина, въпреки всички кръвосмучещи насекоми и кал” се чувства реален и жив. И защото дори да не са райска градина тези места  са  истински  „портали към  особено състояние на ума“.

Изпълнени с чуждоземна екзотика страниците на „Речни чудовища” ни разказват още за еволюцията на рибите и защо за разлика от сухоземните животни те могат да достигат неограничени размери.  Разбираме още, че ако морската вода е бистра, то в мътилката на сладководните басейни никога не си наясно „какво се спотайва там долу”. Затова и рибарските истории са винаги „мътни”, страховити и трудни за вярване. Запознаваме с легендарни и реално съществуващи речни създания като бразилската арапайма, хималайския гунч,речните акули, „людоедът на капитан Кук” и какво ли още не.

Джереми Уейд е автор на няколко телевизионни поредици станали популярни в цял свят чрез каналите „Дискавъри” и „Анимал планет”. Но  едва на страниците на „Речни чудовища” той споделя трънливия път на тяхното създаване – от финансовите проблеми до почти невъзможното изкуство да заснемеш ясен и различим образ, който да споделиш със зрителите пред телевизионния екран. И още – за особеностите на риболова при различни условия, за гмуркането и дори за разпадането на романтичните връзки с жени, които смятат, че животът с ловец на риби си е чиста „загуба на време”. И не на последно място оказва се, че не само оцеляването в дивата природа, но и в телевизионната индустрия е трудна и опасна работа. Изисква смелостта да поемаш рискове, да бъдеш всеотдаен, дисциплиниран и най-вече трудолюбив.

„Речни чудовища“ тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …