Начало / Автори / Хемингуей за писането без заплащане и мотивацията на писателя

Хемингуей за писането без заплащане и мотивацията на писателя

Във втори том от кореспонденцията на Хемингуей, „The Letters of Ernest Hemingway: Volume 2, 1923–1925“, публикуван по-рано тази година, се съдържа писмо, което писателят е изпратил до своите приятели Ърнест Уолш и Етъл Мурхед, в което им обяснява защо не трябва да се изисква от писателите да творят безплатно. Не защото писането трябва да е заради пари, а защото това ги демотивира и ги кара да се чувстват неоценени. По онова време – 1925 г. – Уолш и Мурхед точно ще стартират списанието си „This Quarter“. Литературното издание публикува материали на имена като Джеймс Джойс, Езра Паунд, Херман Хесе, Томас Ман и самия Хемингуей в активния си период между 1925 и 1932 г. Представяме ви откъс от писмото на Папа, публикуван в brainpickings.org.

Ето какво твърди Хемингуей:
„Едно от най-важните неща, вярвам, е да се уверите, че публикувате най-доброто от това, което хората пишат. Така няма да направите грешката на „Double Dealer“, които пускат второкласни материали от първокласни писатели. Виждам, че плащате за ръкописи, за да се уверите, че получавате най-доброто. Това е правилно. Работата не е в това да се конкурирате с големите пари на рекламните списания, а да осигурите възвращаемост на писателя за неговата работа. Така той няма да мисли, че може да му се плаща единствено от търговско ориентираните издания. Ще се увери, че стойностните му материали също му носят доход. И внимавайте много при типографията. Нищо не проваля едно добро произведение така, както ако е публикувано с типографски грешки“.

Ърнест Хемингуей е американски писател, роден през през1899 г. Той е един от най-бележитите автори на ХХ век. Носител е на Нобелова награда за литература и „Пулицър”. Известен факт за него е, че макар да е правил всичко възможно да си създаде имидж на герой, е бил измъчван от много вътрешни терзания, които водят до самоубийство му през 1961 г. Сред класическите му произведения са „Сбогом на оръжията”, „За кого бие камбаната”, „Старецът и морето” и др.

Свързани заглавия
Излезе втори том от кореспонденцията на Ърнест Хемингуей

Писмата на Хемингуей ще бъдат издадени в 12 тома
Хемингуей бие камбаната
Ще се снима филм за Макс Пъркинс – редакторът на гениите
Хемингуей за писането, знанието и егото
Семейни летописи разказват за Хемингуей на 114-ия му рожден ден
9 нелитературни причини да обичаме Хемингуей
Препоръките на Хемингуей към желаещите да станат писатели

Книги от Хемингуей тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

20220531090536-62961a21d287403399e5d5a3jpeg

Новата книга на Джон Гришам – от класацията на „Ню Йорк Таймс“ вече и на български

Художествена литература 1. „Спаринг партньори“ от Джон Гришам (нова в класацията) 2. „Никога повече“ от …