Начало / Критика / Разликата между четенето на печатни и е-книги

Разликата между четенето на печатни и е-книги

Дали една книга ще бъде четена на класическия, хартиен носител или на електронен четец има разлика. За това говори Джоан Винал-Кокс, която, лектор в канадския университет „University of Toronto at Mississauga”, в текст, публикуван в сайта elearnmag.acm.org.

Има разлика между четенето на екран и на хартиен носител. Изискват се различни навици. Всичко в началото изглежда еднакво – очите следят текста от ляво надясно, отново трябва да се следи мисълта на автора, ако става дума за роман. Една от разликите е, че на екрана всички книги изглеждат с еднакъв размер. Но шрифта може да се променя, фона също. Отгръщането на страниците също е различно. Една от най-големите разлики е в академичното използване на книгите. При класическите книги, когато си отбелязваш нещо, го записваш на отделен лист или в самата книга. Също така може да се сложи нещо между страниците, за да се върнеш после към него. Подчертава се с цвят и т.н. При е-книгите подхода е съвсем различен. За изброените неща има икони. С пръст, когато минаваш по текста, го подчертаваш. Може да се извади празно поле, в което да се препише нещо или да се направи бележка. След това полето се скрива.Използва се менюто, за да се извадят направените бележки.
Споделянето определено е по-лесно в електронен формат. По елементарен начин се копира, поставя и изпраща на други читатели, приятели или колеги. Това, в интерес на истината, може да се използва в образователната система, с голям успех. Едно от нещата, с които все още ми е трудно да свикна, е че няма страници, а проценти. Липсва ми да виждам колко много страници съм прочела и колко тънък е остатъкът от книгата. Друго, което продължава да ме притеснява, е започването. Някак характерно е да седнеш и да отвориш книга.Едно е сигурно обаче – четенето в дигитален формат ще продължава да се разраства. Печатните книги, колкото и да ги харесваме, в един момент ще бъдат част от миналото ни, подобно на пишещите машини. Артефакти”.

 

Свързани заглавия
Е-книгата обещава да бъде запазена завинаги
Какво е бъдещето на литературата
Джонатан Францен: Сериозните читатели винаги ще предпочитат печатните книги
Ралф Биземайер: Дигитално, но не тривиално
Безплатните е-книги повишавали продажбите на хартиените
Нова технология прави прелистването на е-книгите по-автентично
„За” и „против” е-книгите
Марина Вайсбанд от Пиратската партия: Е-книгите трябва да са достъпни безплатно

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …

Един коментар

  1. Наистина е малко спорно кой формат е по-удобне за академични цели и книги. Но за бързата, популярна и лесна за четене художествена литература електронния формат за мен е безспорен победител :)