Начало / Любопитно / Думата на годината – „халюцинирам“

Думата на годината – „халюцинирам“

Изборът е изненадващ според специалисти

steve-johnson-_0iV9LmPDn0-unsplash

Речникът на Кеймбридж определя всяка година дума, която описва най-точно характера на изминалите месеци. Лингвистите се изненадаха от тазгодишната – „халюцинирам“, но пък експертите по изкуствен интелект одобриха избора.

Ако отворим роден речник, ще разберем, че халюцинирам“ означава „виждам халюцинации, които пък са „лъжливи видения, възприемани като реалност поради нервно разстройство“.

Новият смисъл, който влага речникът, е следният: Когато изкуствен интелект халюцинира, той генерира фалшива информация.”Халюцинирам, това е предизвикателен глагол, който предполага да се откъснем от реалността – коментира д-р Шелвин от Университета в Кеймбридж. – Лингвистичният избор отразява промяна във възприятията ни, защото изкуственият интелект, а не потребителят халюцинира.”

Разбира се, думата на годината е пряко свързана и с вълните от неточна или подвеждаща информация, които станаха буквално всекидневие през последните години. Разликата тук обаче е, че те се раждат не от хората, както обикновено, ами от изкуствения интелект. По този начин от Кеймбридж алармират и за опасността изкуственият интелект да създава напълно неверни факти по един крайно достоверен и убедителен начин.

Наскоро информационни агенции и големи медии въведоха собствени правила за работа с инструменти като ChatGPT именно поради тази причина – да се предпазят от невярно съдържание. Изкуственият интелект предизвика и известни писатели да заведат дело, като претенциите им са, че отново ChatGPT нарушава техните авторски права.

Други думи, които споменават от Кеймбриджкия речник, са например имплозия“, „досада“, „измамник“, а също и една абревиатура, GOAT, означаваща „най-великият за всички времена“.

mojahid-mottakin-Dj6D287bxiQ-unsplash

Само преди броени дни пък от Речника „Колинс“ обявиха за своя дума на годината съкращението за изкуствен интелект AI. Оттам го сравниха с други явления от последните десетилетия като имейл или стрийминг

Информация: theguardian.com
Изображения от Steve Johnson и Mojahid Mottakin за Unsplash

Прочетете още

IMG_EB388702B6F5-1-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Всички книги под слънцето

Това е мотото на Ричард Бартинсдейл от калифорнийското градче Охай Американецът се вдъхновил от букинистите …