Начало / Любопитно / „Нетфликс“ продуцира в Полша филм по романа „Знахар“

„Нетфликс“ продуцира в Полша филм по романа „Знахар“

Тази есен излезе поредната филмова адаптация на обичания роман Знахарна полския писател Тадеуш Доленга-Мостович.

8088448.6

Новото време работи с нови средства, затова не е изненада, че стрийминг платформата „Нетфликс“ стои зад филма с режисьор Михал Газда. Предишните екранизации на „Знахар“ са от 1937 и 1981 г.

Съдбата на книгата също е достойна за филм, а биографията на писателя показва как се прекрояват държавите в края на 19-ти и началото на 20-ти век: Тадеуш Доленга-Мостович е роден през 1898 г. във Витебска губерния, която тогава е част от Руската империя, сега се намира в Беларус. Учи в гимназия във Вилнюс – днес столица на Литва, умира в полския град Кути, който в наши дни е на територията на Украйна.

Кариерата на Мостович започва с политическа сатира, заради която неговите противници го пребиват почти до смърт. Захвърлен в гората, писателят едва оцелява и спира със журналистиката. Подновява обаче литературната си дейност и пише сценария за филм „Знахар“, чиято история е провокирана от премеждието с побоя. Тя носи толкова силен драматизъм, че изглежда невероятна и отначало бива отхвърлена, затова пък се превръща в роман-бестселър. Главният герой напомня самия Доленга-Мостович, той е лекар, който губи паметта си, практически целия си живот и остава на улицата. Мъжът не помни дори как се казва, но чувства, че може да лекува хората. Неговата интуиция и човешки подход бързо печелят доверието на читателите и тогава „Знахар“ е заснет веднага. Следват слава и признание в годините, две екранизации в Полша, много преиздания, поставят го и в театъра, а преводите му обикалят целия свят. Култовият роман отново се предлага в луксозно издание на български, заедно със своето продължение „Морал“.

Двете книги,234884_b които 230991_bса незабравима класика, препоръчваме и в „Хеликон“

Людмила Еленкова, по материали на readrate.com

Прочетете още

post_marquee_60469e9642bf5

„Джейн Еър“ – призвание за силни хора

Качествата ѝ искаме и за себе си Представяме ви класическия шедьовър на Шарлот Бронте, който идва с …